A kanadai Québec büntetőadót vetne ki az oltatlanokra

Forrás: turizmus.com

 2022. január 12. 15:55

Az omikron variáns gyors terjedése és az új fertőzések hirtelen emelkedése miatt Kanada Quebec tartománya új adót tervez kivetni azokra a helyi lakosokra, akik a következő hetekben megtagadják a koronavírus elleni első oltás felvételét.

Quebec tartományban egyre több embert ápolnak kórházban, emiatt pedig az elkövetkező hetekben további 1000 kórházi dolgozóra és 1500 ápolóotthoni alkalmazottra lenne szükség. A tartomány miniszterelnöke, François Legault ezért kilátásba helyezte egy új pénzügyi büntetés bevezetését, melyet azokra a québec-i lakosokra szabnának ki, akik a következő hetekben megtagadják a koronavírus elleni első oltás felvételét. A büntetéssel fizettetnék meg, hogy ezzel a magatartásukkal súlyosbítják az egészségügyi rendszer helyzetét. A québec-i miniszterelnök egyelőre nem közölte az új adó összegét – írja az eTurboNews.

"A lakosság 90 százalékának, akik meghozták azt az áldozatot, hogy beoltatták magukat, tartozunk ezzel az intézkedéssel" – mondta Legault."

Az egészségügyi adót nem sokkal azután jelentették be, hogy megtiltották az oltatlanok számára a belépést az ital- és kannabiszboltokba, korábban pedig olyan helyszínekről is kitiltották őket, mint az éttermek, színházak, bárok és kaszinók. Legault elismerte, hogy a kormánynak valószínűleg jogi és etikai kihívásokkal kell majd szembenéznie a példátlan adó bevezetése miatt.

penzvakcina_123rf

Az új büntetőadót azokra a québec-i lakosokra vetnék ki, akik a következő hetekben megtagadják a koronavírus elleni első oltás felvételét

Fotó: 123rf.com

Legault érvelése szerint az oltatlan emberek hatalmas terhet rónak az egészségügyi hálózatra, és "normális, hogy a lakosság többsége azt kéri, a döntésüknek legyen következménye."

Véleménye szerint "tovább kell menni" annál az intézkedésnél, hogy a nem beoltott lakosokat kitiltják a nyilvános helyekről.

Québec január 11-én 62 koronavírus halálesetet jelentett, ami a legtöbb 2021 januárja óta, mielőtt a tartományban elkezdték volna a lakosság széles körű oltását.