Karrierperspektívák a turizmusban a Covid-19 árnyékában

Forrás: turizmus.com

 2022. február 01. 09:13

A koronavírus-járvány soha nem látott kihívás elé állította a turizmus-vendéglátás szereplőit világszerte.

A Turizmus Bulletin 2021. évi 4. számában megjelent „Turisztikai karrierperspektívák vizsgálata a Covid-19-járvány árnyékában – Turizmus-menedzsment mesterszakos hallgatók percepciói” című tanulmányban Formádi Katalin és Gyurácz-Németh Petra fókuszcsoportos interjúk keretében térképezték fel a turizmus szakos hallgatók karrierelképzeléseit.

A turizmus szektorra már a járvány előtt is a munkaerőhiány volt jellemző, melyet vagy nem ismertek fel, vagy nem kezeltek hatásosan az ágazati szereplők. A 2019-es, kifejezetten jó eredményeket produkáló évben a szállodai szektorból 10.000 fő hiányzott, a jelenséget pedig nagyban erősítette a Covid-19 pandémia.

 

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a hallgatók a nehézségek ellenére is kitartanak a turizmus mellett

Fotó: 123rf.com

Az aktuális trendekre reagálva, a szerzők Turizmus-menedzsment mesterszakos hallgatók kezdeti karrierperspektíváit vizsgálták a munkavállalási hajlandóságra, illetve a kritériumokra fókuszálva, amelyek ismeretében a turisztikai szolgáltatók a pályán tudnák tartani a frissen végzett és jól képzett munkaerőt. A kutatásba 15, a Pannon Egyetemen, nappali tagozaton tanuló mesterszakos hallgatót vontak be.

Az eredmények alapján kiemelendő, hogy a turisztikai munkavégzéssel kapcsolatban az első éves mesterszakos hallgatók véleménye sokkal bizakodóbb volt, mint a végzősöké.

A megnevezett szakmai motiváló tényezők közül legtöbben az anyagi és a szakmai megbecsülést tartják fontosnak, míg a munkavégzésben a szakmai kihívásokat, a változatos feladatokat és a megfelelő munkaidő-beosztást – áll a tanulmányban.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a hallgatók a nehézségek ellenére is kitartanak a turizmus mellett, és kezdeti karrierlépéseiket a turizmus területén tervezik megtenni. Ugyanakkor ahhoz, hogy ez ne változzon, a szakmának is lépéseket kell tennie, ha hosszabb távon is szeretnék megőrizni a turisztikai munkavállalási kedvet.

A kutatás eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely IDE kattintva érhető el.