Kastélyfejlesztés Nádasdladányban

Forrás: turizmus.com

 2018. április 05. 10:40

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében folytatódik a nádasdladányi Nádasdy-kastély turisztikai célú fejlesztése.

A fejlesztés alapkőletételi ünnepségén, április 4-én bemutatták a fejlesztés egyes szakaszait. Az 1500-as évek angol és skót kastélyainak mintájára a 19. század végén, Tudor-stílusban épült historizáló kastély a GINOP-7.1.1.-15-2015-00001 projekt keretében 1,5 milliárd forint Európai Uniós forrásból újul meg, amelyet Magyarország Kormánya további 212 044 159 forintos hazai támogatással egészített ki – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megtörténik a kastély földszinti reprezentatív tereinek teljes helyreállítása, a kiállítási terület megújul és jelentősen megnő, a gazdagon berendezett történeti tereket modern tartalom és interaktív elemek egészítik ki. Az emeleten gyermekfoglalkoztatók és múzeumpedagógiai terek is helyet kapnak. Az üzemeltetés helyiségei a kastély mindhárom szintjén kialakításra kerülnek. Az épület legrégebbi, Schmidegg-szárnyában a statikai okokból szükséges megerősítési munkálatok készülnek el ebben az ütemben.

A park is megújul, a történeti kert sétányrendszerének részleges helyreállítása mellett a kastélykert teljes területén elvégzik a park biztonságos bejárhatóságához szükséges faápolási és kertészeti munkákat. Szigetelt mederrel és a vízellátás biztosításához szükséges műtárgyakkal újjáéled a kastélypark kiszáradt tava is.

A kastélyfejlesztésbe bevont alapterület nettó 2000 négyzetméter, a parkfejlesztésbe bevont alapterület 22 hektár.

A Nádasdy-kastély az 1500-as évek angol és skót kastélyainak mintájára a 19. század végén épült Tudor-stílusban

Fotó: wikipédia

A közlemény kitér a turisztikai fejlesztés elemeire is, mely szerint létrehoznak egy modern, 21. századi múzeumi bemutatás követelményeinek megfelelő kiállítást. A tárlat – az építészeti érdekességek mellett – az építtető gróf Nádasdy család történetével, az építtető házaspár legendássá vált szerelmével, a tulajdonosok és a személyzet mindennapi életével ismerteti meg a látogatókat interaktív módon.

Korabeli bútorokkal és bútormásolatokkal berendezett enteriőrökben a látogató helyet foglalhat, a könyvtárban olvasgathat, a visszaépítésre kerülő télikertben kávézhat, mintha csak a családnál járna vendégségben. A visualguide-os vezetés, valamint az érintőképernyőn hozzáférhető leírások és játékok segítségével a látogató betekintést nyerhet a kastély eredeti berendezett tereibe, de akár a 19. századi lakberendezés, valamint a szalonbeli társalgás etikettjének mesterévé is válhat. Az országban egyedülálló módon megőrzött Ősök csarnokában az eredeti festményeken és reprodukciókon megjelenő neves családtagok történetüket az alagsori virtuális élménytérben „személyesen” mesélik el a látogatóknak. A kastély fénykorának és hanyatlásának történetéből árnyjáték-animációval megvetített 3D-s makett ad ízelítőt.

Az ismét bejárhatóvá tett kastélypark mind rendezvények, mind családi programok számára színteret biztosít, a megújult tavon csónakázni lehet, valamint vitorlásmodelleket is kipróbálhatnak itt a látogatók. A kiépített tanösvényeken játékos formában tájékozódhatnak a történeti kertek kulturális és természeti értékeiről, és kis szerencsével a park ritka és védett lakóit is megpillanthatják a kihelyezett etetők és odúk környékén.

Korábban a kastélyban és parkjában már több sikeres beruházás valósult meg, amelyek révén a kastély részlegesen megújulhatott. A legutóbbi beruházás keretében EGT forrásból újultak meg a kastély legakutabb problémát jelentő gépészeti rendszerei, valamint a külső homlokzata.