Katar turistadömpingre számít

Forrás: turizmus.com

 2018. október 30. 16:33

Kulturális és sporteseményekre, konferenciákra és kiállításokra fókuszál a katari turisztikai ipar.

A merész tervek szerint 2030-ra évente 5,6 millió látogatót várnak az öböl-menti országba. Az ambiciózus terveket azonban alaposan befolyásolja a több mint egy éve tartó embargó, amelynek hatását  érezni.

Éjjel-nappal folyik a munka a katari építkezéseken. Bár még sok idő van a focivébé 2022-es megnyitójáig, de a létesítmények jó része már elkészült, vagy befejezés előtt áll. A négy stadionban már a gyepet telepítik, az utolsó simításokat végzik a nemzeti múzeum látványos épületén, és a helyi metró négy (!) vonalából egyben már a végső munkálatok zajlanak.

Doha épületei

Fotó: turizmus.com

Daruk szegélyezik a Katara néven futó új kulturális központot, és már beköltöztek a Pearl néven ismert luxus lakóparkba.  A szomszédos országok embargójának hatása azonban  nagyon is érezhető: az üzletekben nem tapasztalni a térséget jellemző árubőséget.

A polcokon  zömmel török vagy iráni termékeket találni. A legnagyobb dohai  bevásárlóközpont egészen félelmetes képet mutat: az üzletek több mint fele üres - az áruhiány vagy a fizetőképes kereslet miatt.

Zömmel török vagy iráni termékeket találni

Fotó: turizmus.com

Jövő a turizmusban

Az emírség vezetői ennek ellenére roppant bizakodók, és jelentős fejlődést prognosztizálnak a turizmusban. A focivébé előtt kiemelt jelentőséggel kezelik a sport és kulturális eseményeket. Bár ezekre  ugyan viszonylag kevés turista érkezik, hírverésre kiválóan alkalmasak.

A februári óra- és ékszerkiállításon például  400 márka volt jelen, a szeptemberi Big 5  Qatar Expón pedig  20 ország 240 cége mutatkozott be. Ezekben a napokban zajlik az akrobatikus tornász világbajnokság, amelyen 78 ország - köztünk hazánk - sportolói vesznek részt. Ezzel párhuzamosan nagy orosz kulturális seregszemlét is láthatnak a helyiek, a Gazprom támogatásával  többek közt az orosz balett kiválóságait, és az Ermitázs kincseit.

Az embargó ellenére is dinamikusan fejlődik

Fotó: turizmus.com

A turisztikai expanzióban meghatározó szerepet tölt be a Qatar Airways, amely az embargó ellenére is dinamikusan fejlődik. A légitársaság útvonal hálózata a vadonatúj dohai reptér hátterére támaszkodva folyamatosan bővül. Budapestről például már három járatpár közlekedik Dohába - köztük egy A 330-as szélestörzsű repülőgéppel.

A katari reptéren ugyanakkor egyik szomszédos légi cég gépei sem landolnak. Az embargót vezető Szaud-Arábia mellett, az Emirates és az Ethihad is elkerüli Katart, sőt a Qatar Airwaysnek is némi kerülővel kell berepülnie a fővárosba.

Kibújva az embargóból

Katar  a baráti államok - lásd  a dohai bazárban készült fotónk ! - segítségét bőkezűen viszonozza. Nem csupán a hatalmas, 340 milliárd dolláros állami alap támogatja a velük rokonszenvező országokat, de a helyi bank is jelentős hiteleket nyújt fejlesztésekhez. Erdogan Törökországa például egy 15 milliárd dolláros hitelcsomagot kapott baráti jobbjáért cserébe, de Omán, Irán, sőt Szudán is részesült az olajdollárokból.

Már épül az ország legjelentősebb kikötője

Fotó: turizmus.com

Ez utóbbiban például már épül az ország legjelentősebb kikötője, a Post Sudan - katari pénzből. Az állami pénzalap pedig diverzifikálja befektetéseit: a londoni luxusáruházban a Harrod’s-ban éppen úgy vettek részvénycsomagot, mint a Volkswagen csoportban vagy az orosz Rosznyeftben.

Magyar kapcsolat

Nem tudni ugyanakkor, hogy mi lesz a sorsa a magyarországi befektetéseknek. A katari uralkodó családhoz közel álló Hamad bid Jasszim bin Jaber ugyanis évekkel ezelőtt két jelentős budapesti ingatlanfejlesztésbe is bevásárolta magát. A Kopaszi-gáton már elindult építkezésbe a Constellation csoporton keresztül lépett be - ennek nagyságrendje a 200 milliárd forintot is meghaladja - partnere itt Garancsi István vállalkozása, a Market Zrt.

A brit sajtóban HBJ-nek is nevezett katari milliárdos az Andrássy úti, egykor a Balettintézetnek is otthont adó Dreschler palotát is megvette - itt épül majd a Marriott hotellánc első magyarországi luxuszállodája, a W. A feltételes mód azért indokolt, mert az épületen egyelőre nem dolgoznak, pedig az avatást a Marriott sajtóosztálya 2021-re prognosztizálta. Nagy kérdés, hogy  a katari milliárdos tud-e pénzt “átszivattyúzni” a budapesti beruházások finanszírozására.

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan megnyílik a D8 Hotel

2018. szeptember 06.