Kerekasztal-tárgyalások a BKIK-nál

Forrás: turizmus.com

 2017. július 18. 14:31

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) kezdeményezésére 2017-ben létrejött egy szakmai kerekasztal a turizmust és a vendéglátást érintő problémák megvitatására, amelyre meghívást kapott a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is.

A megbeszéléseken az MVI-t Kovács László (elnök), Semsei Rudolf (alelnök) és Zerényi Károly (tanácsadó) képviselte. A szakmai kerekasztal résztvevői az elmúlt hónapokban részletesen foglalkoztak többek között a vendéglátást érintő áfaszabályozás problémájával, a reprezentációt terhelő adók csökkentési lehetőségeivel, amely kérdéskörök megvitatásához az MVI számos háttéranyagot és konkrét javaslatot is készített – olvasható az ipartestület közleményében.

A szakmai kerekasztal legutóbbi ülésén a résztvevők egyeztettek az áfaszabályozás módosítását célzó közös javaslat létrehozásáról, az agrárkamarai tagsággal kapcsolatos problémák mihamarabbi kezeléséről. A Nemzeti Agrárkamara (NAK) ugyanis 2016-ban önhatalmúan, a vállalkozások értesítése nélkül a körébe vont több TEÁOR-t, melyek után automatikusan küldte a vállalkozások felé a tagdíjkérelmét, figyelmen kívül hagyva, hogy valóban űzik-e az agrárkamarai tagsághoz kötött tevékenységet. Mentességet pedig csak a teljes tagdíj megfizetése után lehet kérni. A résztvevők megállapították, hogy az intézkedés alkotmányellenes, és az érintetteknek érdemes az ombudsmanhoz fordulniuk. Ugyanakkor a résztvevők tárgyalást kezdeményeznek az Agrárkamarával, hogy az előző évekre vonatkozóan ne tudjon tagdíjbefizetést követelni; a 2017. július 31-ig szóló visszamenőleges tagdíjmódosítás határidejének annulálják; jogszabály-módosítást kérjenek és bevonják az Alkotmánybíróságot.

A szakmai kerekasztal legutóbbi ülésén a résztvevők egyeztettek az áfaszabályozás módosítását célzó közös javaslat létrehozásáról is

 

A turisztikai szolgáltatások között a fővárosi turistabuszok behajtási, parkolási problémája vetődött fel, amelynek megoldására részmegoldások ugyan születnek – mint például tavaly a Budai Várban tavaly elkezdett munkálatok idején az MTÜ által vállalt segítségnyújtás, a turistabuszok koordinálása - azonban erre a szezonra még bizonytalan, hogy ki vállalja ezt a feladatot. Segítséget szeretne kérni a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, akik nagy előrelépésnek élnék meg azt is, ha a BKK a turisták által kedvelt területek lezárásáról tájékoztatná őket, és javasolna más útvonalat ezekben az időszakokban.

A kerekasztal utolsó témája az önkormányzati tulajdonban lévő vállalkozások térnyerése, ezen belül is az a problémakör, amikor bizonyos rendezvényeket kizárólag a fenti tulajdonú cégek bonyolíthatják le, másokra pedig tiltó rendelkezések érvényesek (pl. zajrendelet). Ezt végül a kérdéskör alaposabb átgondolása érdekében a következő ülés napirendi pontjai közé vették fel, csakúgy, mint a kötelező szervizdíj megvitatását.

 

Kapcsolódó cikkek

MKIK az áfaváltozásról

2017. július 05.