Kerékpáros turizmus, életkori sztereotípiák és kulturális élmények a Turizmus Bulletinben

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2021. január 04. 15:52

Megjelent a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai és tudományos folyóirata, a Turizmus Bulletin 2020. évi 4. száma. A folyóiratban olvasható tanulmányok, recenziók a turizmus területének domináns területei mellett a speciálisabb termékek sajátosságait és fejlesztési lehetőségeit is feltárják.

A Turizmus Bulletin c. folyóirat 2020. évi utolsó számában a következő tanulmányok olvashatók:

turizmus bulletin december

A folyóirat legújabb számának borítója

Fotó: Turizmus Bulletin

Lőrincz Katalin, Banász Zsuzsanna, Vízi István György és Princzinger Péter Kerékpáros turizmus újragondolva – a kerékpáros túraútvonalak és –szolgáltatások iránti kereslet felmérése a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben” című lektorált tanulmányában egy 1087 fős mintán alapuló online kérdőív elemzésének eredményeiről olvashatunk, amelynek segítségével mélyebb betekintést nyerhetünk a Balaton Turisztikai Régióban megforduló kerékpáros turisták attitűdjéről és utazási motivációjáról.

Michalkó Gábor, Kenesei Zsófia, Kiss Kornélia, Kolos Krisztina, Kovács Edina és Pinke-Sziva IvettHévízi nyugalom – életkori sztereotípiák a turizmusban” című lektorált tanulmányán keresztül megismerheti az olvasó, hogy mit gondolnak a magyarországi fiatalok az idősek utazásának legfontosabb célterületeiről és motivációiról.

Németh Kornél, Czira Tamás, Sütő Attila, Domjánné Nyizsalovszki Rita és Péter ErzsébetMelegszik a helyzet? A klímaváltozás hatásai három hazai turisztikai desztináció példáján” című lektorált tanulmányában a klímaváltozás hatásait sajátos módon, elsősorban gazdasági és társadalmi megközelítésből ismerhetjük meg, mely során a hazai turizmus ágazatot érintő legfontosabb helyi és térségi szintű, a jelenséggel összefüggésbe hozható kérdések megvitatására is sor kerül.

Bérczi Szabolcs, Csemez Attila és Sallay ÁgnesA Virágos Magyarország mozgalom szerepe a falufejlesztésben” című lektorált tanulmányában a falusi települések által benyújtott pályázatok elemzésén keresztül mutatnak rá a szerzők a zöldinfrastruktúra fejlesztésének főbb programpontjaira és további irányaira.

Tőzsér AnettA magyar turizmus Kárpát-medence szintű kiterjesztésének lehetőségei” című műhelytanulmányában a Kárpát-medence turisztikai termékeit tárja fel, valamint rámutat a határon túli turisztikai attrakciók hazai szerepére, ezáltal pedig a kárpát-medencei turisztikai összefogás lehetőségeire.

Tóth Tímea Zsófia „Jane Austen, Shakespeare és Harry Potter nyomában – turisztikai interakciók és élmények az örökség-, képernyős-, és irodalmi turizmus területén" című recenziójában bemutatja Sheela Agarwal és Gareth Shaw Heritage, Screen and Literary Tourism című művét, mely izgalmas betekintést nyújt az örökség-, képernyős- és irodalmi turizmus aktualitásaiba.

A tanulmányok hamarosan a BCE Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont weboldalán is elérhetők lesznek.