Keresik az ország legaktívabb kulturális turisztikai helyszíneit

Forrás: turizmus.com

 2022. július 21. 10:16

Az Art is Business díjat 2019 óta hirdetik meg vállalatoknak, településeknek és magánembereknek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a művészeti és kulturális együttműködésekre és azok erejére.

Az elmúlt években folyamatosan növekedett, néhol triplázódott, a pályázati jelentkezők száma, amely jól mutatja, hogy hazánkban is egyre többen látnak fantáziát és értéket a művészeti piaccal való szorosabb együttműködésben és gondolkodnak stratégiai vagy elvi alapon a különbözőmódokon megvalósítható társulásokról.

Annak érdekében, hogy a kulturális vonzerővel rendelkező és azt sikeresen kihasználó települések jó példáit is megmutassák, kétévente teszik lehetővé, hogy városok és falvak is pályázhassanak a kulturális turisztikai díjra. 2020-ban Nyíregyháza érdemelte ki elsőként. 2022-ben szeptember 15-ig pályázhatnak magyarországi települések.

artisbusiness

A tavalyi díjátadó a Lóvasúton

Fotó: Art is Business

A díjat 2022-ben öt kategóriában hirdetik meg, köztük van a Kulturális turizmus kategória is.

A kulturális turisztikai díjra pályázat útján lehet jelentkezni, amelyben be kell mutatni a település stratégiai gondolkodását a kulturális értékeik turisztikai vonzóerővé alakításáról.

A kiírók olyan kérdésekre keresik a válaszokat, mint:

  • Mióta gondolkodnak tudatosan, stratégiai szinten a település kulturális értékeivel kapcsolatban a város kommunikációját illetően?
  • Milyen szinten dőlnek el a döntések, és hová tartozik ezek kivitelezése, lebonyolítása?
  • A város vezetősége mennyire működik együtt a helyi kulturális/civil élettel turisztikai téren?
  • Milyen együttműködéseket, projekteket hoztak létre a kulturális és művészeti értékeik bevonásával annak érdekében, hogy a városba belföldi vagy nemzetközi turisták érkezzenek?


A pályázat legjobbjait egy díjátadó keretében ünneplik meg december közepén. A pályázati felhívás, valamint annak részletei az Art is Business oldalán érhetőek el.