Két napig Bécs az európai turizmus központja

Forrás: turizmus.com

 2018. október 02. 13:55

Október 1–2. között az Európai Unió soros osztrák elnöksége és az Európai Bizottság közös szervezésében Bécsben rendezték meg az Európai Turizmus Fórumot (ETF), ahol ez EU-tagországok delegációi és turisztikai szakértői gyűltek össze tapasztalatcserére.

A 17. alkalommal megrendezett ETF idei kiemelt témája a fenntarthatóság, valamint a turizmus és az életminőség összeegyeztethetőségének kérdése volt – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, aki a GD Consulting képviseletében a helyszínen követte az eseményeket.

A kétnapos tanácskozást Elisabeth Köstinger, Ausztria turizmusért felelős minisztere nyitotta meg, aki előadásban utalt arra, hogy jövő év tavaszára készítik el az ország fenntartható turizmus-stratégiáját, amelynek kidolgozásában a szakmai szervezetek meghatározó képviselői is aktívan részt vesznek. A stratégiában nagy hangsúlyt kap a mezőgazdaság, a gasztronómia és a turisztikai ágazat között meglévő szinergiák mentén történő összehangolt fejlesztés megvalósítása, valamint a fenntarthatóság szempontjait visszatükröző új indikátorrendszer kidolgozása.

Elżbieta Bieńkowska, az EU Bizottság biztosa beszédében a turizmus fenntartható fejlesztése érdekében felhívta a figyelmet arra, hogy a magánszektor és állami szféra eddiginél összehangoltabb munkát kíván, így biztosítható, hogy a turizmus továbbra is meghatározó szektora maradhasson az európai gazdaságnak.

Az ETF megnyitóján balról jobbra: Zurab Pololikashvili, Elisabeth Köstinger és Elżbieta Bieńkowska

Fotó: BMNT, Paul Gruber

A kétnapos konferencia során elhangzott előadások és panelbeszélgetések a digitalizáció és a jövő turistáinak elvárásait és motivációt ugyanúgy érintették, mint a közlekedési hálózatok területén megfigyelhető trendekhez való igazodás szükségességét. Az aktuális témák között sorra előkerült az „overtourism” kérdése is, amely jelenség elkerülése érdekében a kapacitások és a kereslet optimális harmonizációjának a szükségességét (balanced tourism) hangsúlyozták a szakértők.

Magyar szempontból említést érdemel, hogy a konferencia nyitónapján részt vevő Zurab Pololikashvili UNWTO főtitkár köszöntőjében kitért az elmúlt héten a Turizmus Világnapja alkalmából Budapesten megrendezett ünnepségre, amely keretében – meglátása szerint – követendő formát találtak az állami és a magánszektor közti hatékony együttműködésre. Az Európai Parlament turizmus-munkacsoportjának vezetőjeként bevezető előadást tartott Ujhelyi István, aki az Európai Bizottságon belül a turizmus területének önálló biztost, s elkülönített költségvetést javasolt. Az ETF teljes programja és előadóinak listája megtekinthető ITT.