Kétmilliárdból újultak meg Soproni belvárosi utcái

Forrás: MTI

 2018. december 06. 12:14

A Modern városok program keretében, 1,98 milliárd forint kormányzati támogatásból elkészült a soproni történelmi belváros utcáinak, tereinek rekonstrukciója.

A csütörtöki átadáson Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy országos szinten jól halad a Modern városok program, mert a 3700 milliárd forintos keret mintegy harmadát már lekötötték a települések.

Sopronnak hetvenmilliárd forintos a fejlesztési kerete, amelyből 35 milliárd forint áll már rendelkezésre.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a program keretében minden megyei jogú város összetett, komplex fejlesztési csomagot állított össze, amelyet a kormány az elbírálás előtt alaposan megvizsgált, hogy azok valóban az emberek érdekeit szolgálják.

A 2017 februárjában megkezdett soproni munkálatok során először kicserélték, vagy javították a közműveket, majd mintegy tízezer négyzetméteren cserélték le a burkolatot. A felújítás a Templom utcát, a Bünker közt, a Liszt Ferenc, a Fegyvertár és a Szent György utcákat, az Orsolya teret, a Hátsókaput és a Fő téren egy átjárót érintett. Az Orsolya tér és az Evangélikus templom előtti tér a Fő térhez hasonlóan nagykockakő-burkolatot kapott, a többi utcában a nagykocka kő mellett gránit nagy- és kiskockaköveket helyeztek el.

Mindezek mellett energiatakarékos, ledes világítótestekre cserélték a kandeláberek lámpafejeit, díszvilágítást kapott néhány szobor, emlékmű és épület, valamint emlékműveket restauráltak.

A történelmi belváros megújítása az utcák felújításával nem áll meg, már elkezdődött az épületek homlokzatainak rekonstrukciója is

Fotó: sopronmedia.hu/Griechisch Tamás

De a történelmi belváros megújítása az utcák felújításával nem áll meg, már elkezdődött az épületek homlokzatainak rekonstrukciója is – hangzott el az átadó ünnepségen.

A fejlesztés célja, hogy Sopronnak a római korban kialakított, de az 1676-os tűzvész után barokk stílusban újjáépített utcák visszakapják régi fényüket.

A Modern városok program Sopronban a történelmi belváros megújításán túl egyebek mellett tartalmazza a Lővérek-program keretében egy kerékpárút építését, a strand és a fedett uszoda felújítását és egy nemzeti konferenciaközpont kialakítását is. Megújul a Fertő tó környezete, s kialakítanak egy ipari parkot, szomszédságában egy innovációs és technológiai centrummal.

A program részeként épül meg az M85-ös gyorsforgalmi út Farád és Sopron, valamint Sopron és az országhatár között, amely egy korábbi tájékoztatás szerint mintegy 260 milliárd forintba fog kerülni. Ez teljes mértékben állami pénzből valósul meg.