Kezdődik az egyeztetés a Balaton-parti tervekről

Forrás: turizmus.com

 2020. február 22. 09:11

A következő hetekben megkezdik az egyeztetéseket a 44 Balaton-parti településsel külön-külön az új vízparti tervekről.

Az új területrendezési törvény szerint – ami alapján a helyi tervek is készülnek – nem változhat a Balaton védettségi szintje, és nem változhatnak a megszerzett jogok, tulajdonjogok.

A lehetőségekhez képest elsődleges szempont a Balaton megközelíthetőségének biztosítása, a parti részek „zölden megtartása” – mondta Füleki Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára az MTI cikke szerint a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén.

Az elsőfokú építési hatóságok március 1-jével mindenhol átkerülnek a kormányhivatalokhoz, ezt követően nevezhetnek ki egy balatoni főépítészt.

A Balaton körül is nagyobb figyelmet kap a klímavédelem

Fotó: pxfuel.com

A BFT ülésén egyhangúlag elfogadták a Balaton Kiemelt Térségi Klímastratégiáját, amelynek célja, hogy összegezze és meghatározza azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik a balatoni térség aktív szerepvállalását a klímaváltozás csökkentése, illetve az ahhoz való alkalmazkodás területén.

Bóka István, a BFT elnöke elmondta, évek óta változatlan, 220 millió forint fejlesztési forrás áll a tanács rendelkezésére, amelyből népszerű, a helyi igényeket figyelembe vevő pályázatokat írnak ki. Beszámolt arról, hogy a keret megemeléséért az illetékes miniszterhez fordult.A tanácskozáson módosították a Balaton Kiemelt Térség hosszú távú fejlesztési koncepcióját (2014-2030), amire az elmúlt évek során megváltozott körülmények miatt volt szükség. A korábbiaknál hangsúlyosabban jelenik meg a koncepcióban egyebek közt a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás, a népességmegtartó képesség növelése, valamint a régión belüli társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek enyhítése. A módosítási tervek társadalmi egyeztetése hamarosan megkezdődik.