Ki lesz az UNWTO következő főtitkára?

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. december 08. 16:26

A jelenlegi, georgiai származású főtitkár, Zurab Pololikashvili és Bahrein Kulturális és Régészeti Hatóságának vezetője, Mai bint Mohammed Alkhalifa között dőlhet el a verseny.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) élére háromévente választanak új főtitkárt. A jelenlegi vezető, Zurab Pololikashvili megbízatása jövőre jár le, de a potenciális jelöltek kiválasztása már idén ősszel elkezdődött.

A folyamat alakulásáról nagyon kevés forrásból lehet értesülni, és ezek tárgyilagossága is megkérdőjelezhető, ennek ellenére megpróbáltuk összegyűjteni a rendelkezésünkre álló információkat.

Zurab Pololikashvili, a jelenlegi UNWTO-főtitkár

Fotó: UNWTO

Egy az interneten elérhető hivatalos felhívás részletesen leírja a főtitkári jelölések menetét. Eszerint november 18-ig kellett beadni a megfelelő formai és tartalmi követelmények betartása mellett az érdeklődő jelölteknek a pályázati anyagukat.

Ezután legkésőbb december 15-ig értesítik őket arról, hogy elfogadják-e a pályázatukat, majd 2021. januárjában az UNWTO Végrehajtó Tanácsa választja ki az ideális jelöltet a jelentkezők közül, akinek a megbízatását aztán 2021. augusztusában hagyja jóvá a szervezet közgyűlése.

Az eturbonews jóformán az egyetlen olyan online turisztikai fórum, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a főtitkárválasztás folyamatát, ugyanakkor náluk egyértelműen látszik, hogy a bahraini jelölt mellett tették le voksukat.

Korábban az UNWTO közleményére hivatkozva azt írták, hogy nyolc pályázó jelentkezett a főtitkári pozícióra, közülük azonban hatot egy december 8-i keltezésű levélben elutasítottak, mivel nem adták be az összes előírt dokumentumot.

Ezáltal meglehetősen szűk lett a főtitkárjelöltek köre, egyikük a bahraini Mai bint Mohammed Alkhalifa, illetve a jelenlegi főtitkár, a georgiai Zurab Pololikashvili.

A lap emlékeztet arra, hogy az UNWTO Végrehajtó Bizottságát hónapokkal ezelőtt jövő év január 18–19-ére hívták össze, mivel akkor szokott lenni Madridban a FITUR szakvásár.

Ugyanakkor már hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy az eseményt 2021. májusára halasztották a spanyolországi járványhelyzet miatt. A lap szerint amennyiben ennek ellenére januárban megtartják a Végrehajtó Bizottság ülését, számos tagállam nem fogja tudni arra delegálni az illetékes miniszterét, így a Madridban működő nagykövetségek alkalmazottai fognak helyettük szavazni.

A lap szerint ez mindenképpen jelentős előnyhöz juttatja a jelenlegi főtitkárt, aki mostani megbízatása előtt hazája madridi nagykövete volt, így kiváló diplomáciai kapcsolatokkal rendelkezik a spanyol fővárosban.

A dolgok jelenlegi állása szerint tehát 2021 januárjában a Végrehajtó Bizottság 35 tagja dönt arról, ki legyen az UNWTO következő főtitkára.

A következő országok képviselői szavaznak a főtitkár személyéről: Algéria, Azerbajdzsán, Bahrain, Brazília, Cabo Verde, Chile, Kína, Kongó, Elefántcsontpart, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Guatemala, Honduras, India, Irán, Olaszország, Japán, Kenya, Litvánia, Namíbia, Peru, Portugália, Koreai Köztársaság, Románia, Oroszország, Szaúd-Arábia, Szenegál, Seychelles, Spanyolország, Szudán, Thaiföld, Tunézia, Törökország és Zimbabwe. A nyertest ugyanakkor a közgyűlésnek is meg kell erősítenie 2021 októberében.

A bahraini jelölt személyével ugyanakkor több fórum is foglalkozik, általában megjegyzik, hogy ez az első alkalom, hogy női jelölt pályázik a pozícióra. A szakember, akit országa kormánya jelölt az elnöki posztra, arról ismert, hogy lelkes szószólója a fenntartható turizmusnak.

Mai bint Mohammed Alkhalifa, a bahraini jelölt

Fotó: Bahrain Authority for Culture and Antiquities

A Skift cikke emlékeztet rá, hogy Mai asszony elismert szakembernek számít mind a Közel-Keleten, mind a globális turisztikai körökben mint az arab kultúra és művészetek lelkes népszerűsítője.

Bahrainnak ő volt az első kulturális minisztere 2010 és 2015 között, és az ő nevéhez köthető három új UNESCO világörökségi helyszín regisztrálása. A szakember tagja volt az UNESCO Világörökségi Bizottságának is.

Az ő kezdeményezésére jött létre a „Befektetés a kultúrába" elnevezésű PPP-projekt, amelynek révén olyan nagyszabású fejlesztéseket sikerült finanszírozni, mint a bahreini nemzeti színház vagy a Bahrain Fort Site Museum.

A szakember felkerült a Forbes legbefolyásosabb arab nőket tömörítő listájára is. 2017-ben pedig őt nevezte ki az UNWTO a Fenntartható Turizmus Éve különleges nagykövetévé.