Kiegészíti egymást a MotoGP-pálya és a Hungaroring

Forrás: MTI

 2021. március 24. 14:09

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség (HUMDA) és a Hungaroring Sport Zrt.

A dokumentumot Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével.

Az online sajtótájékoztatóval egybekötött aláíráson elhangzott, az együttműködés egyik célja az, hogy a Hajdúnánás mellett épülő gyorsaságimotoros versenypálya, valamint a Forma-1-es Magyar Nagydíjaknak is otthont adó mogyoródi létesítmény párhuzamos működése optimálisan valósuljon meg, a két helyszín egészítse ki egymást.

Weingartner Balázs elmondta, a MotoGP-pálya tervpályázata lezárult, Bordás Péter tervei alapján kezdődik a létesítmény tervezése, ugyanakkor a pontos specifikációkat egy "továbbtervezési szerződés" alapján alakítják majd ki.

A hajdúnánási MotoGP-látványtervét a Bord Stúdió készítette

Fotó: Facebook / Bord Stúdió

"Szeretnénk ősszel végleges tervet mutatni a nyilvánosságnak, és elindítani az előzetes földmunkákat, hogy jövőre már a magasépítési tevékenység indulhasson a területen" – fogalmazott a HUMDA elnök-vezérigazgatója, és hozzátette: 2023-ban Magyarország már MotoGP-versenyt rendezne a pályán, ez tarthatónak tűnik, de a jogtulajdonossal kötött szerződésben az előre ki nem számítható változókat figyelembe véve, legkésőbb 2024-re vállalták az első futam lebonyolítását. Elmondta azt is, hogy a létesítmény a Hungaroring példáját alapul véve a magyar állam tulajdona lesz, reményeik szerint pedig jelentős mértékben hozzájárul majd a kelet-magyarországi régió és az ottani térség gazdasági fejlődéséhez.

Gyulay Zsolt az idei Forma-1-es Magyar Nagydíj megrendezésével kapcsolatban beszámolt arról, hogy számos verzióval készülnek, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben ugyanis egyelőre még sok a nyitott kérdés a versenyhétvége lebonyolítását illetően.

"A világban és az országban is súlyos a helyzet, de nagyon bízunk abban, hogy augusztus 1-ig valamelyest rendeződik a helyzet. Tavaly nem gondoltuk, hogy egy év elteltével ugyanott fogunk tartani, ugyanakkor most nem a mi futamunk a prioritás a jogtulajdonos Liberty Mediánál sem, mert a Magyar Nagydíj csak augusztusban lesz" – mondta Gyulay.

A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a HUMDA megjelenésével plusz forrásokhoz jut a mogyoródi pálya is, és reményei szerint az idei Forma-1-es futam ideje alatt már be tudják majd mutatni azokat az engedélyes terveket, amelyek a létesítmény hosszú évek óta ígért felújítására vonatkoznak. Jelezte, a korszerűsítés három részből áll, a főbejárat környékéről, a boxutcában található, úgynevezett paddock épületről, valamint a fedett lelátórendszerről van szó.

"Bízunk abban, hogy 2022-ben, a futam után elindulhat a bontás, az időterv viszont szoros lesz, hiszen 10 hónap áll majd rendelkezésre a bontásra és az építésre" – nyilatkozta Gyulay Zsolt.

A HUMDA-val kötött együttműködési megállapodásról Gyulay azt mondta, közösen különböző projekteken dolgoznak, a tervek jók. "Nagyon érdekes kérdés, hogy a két versenypályát hogyan lehet majd együtt hatékonyan üzemeltetni, de a jó munkakapcsolat és a most aláírt megállapodás megkötése biztosítja, hogy ez a közös célunk" – tette hozzá.

 

2023-tól jöhetnek a futamok Hajdúnánásra

Emlékezetes, hogy március elején jelentették be, hogy Magyarország a Hajdúnánás mellett épülő versenypályán 2023-tól 10 évig rendez gyorsaságimotoros világbajnoki futamokat.

Az erről szóló megállapodást Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogtulajdonosának, a Dorna Sportsnak a vezérigazgatója és Pacza József, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. ügyvezető igazgatója írta alá az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM).

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a kelet-magyarországi térség országgyűlési képviselője elmondta, az idei év végén kezdődhet az építés pályázati folyamata.

"Országimázs szempontjából ennek a versenynek a megrendezése jobb befektetés, mint bármi más, mert ezzel egy kelet-magyarországi helyszínre és térségre tudjuk felhívni a világ figyelmét" – tette hozzá Kósa Lajos, kiemelve, hogy a MotoGP a világ egyik legnépszerűbb és legnézettebb sportága, a versenyek helyszínein pedig 100-150 ezres nézősereg van jelen.

"A pálya megépülése gazdasági fejlődést is húz maga után, mert az ilyen létesítmények meglétét igénylik a motorsporttal és a motorozással kapcsolatos technikai fejlesztések, a mobilitással foglalkozó iparágak" – fogalmazott a politikus, és hozzátette, arra is számítanak, hogy a motorozást, mint városi közlekedési formát, is sikerül ezzel népszerűsíteni.

Carmelo Ezpeleta emlékeztetett rá, hogy a Dorna Sports 30 éve jogtulajdonosa a világbajnokságnak, és bár 1992-ben rendeztek a Hungaroringen futamot, erre később a mogyoródi versenypálya homologizációja miatt már nem volt lehetőség.

2023-ban már száguldhatnak a motorosok a hajdúnánási pályán

Fotó: Facebook / Bord Stúdió

Talmácsi Gábor, a 2007-es idény 125 köbcentiméteres kategóriájának világbajnoka úgy fogalmazott, a hazai motorsport szempontjából ez a megállapodás mérföldkőnek tekinthető.

Palkovics László, az ITM államtitkára projektindító sajtótájékoztatón azt mondta: a beruházás, amely a pályaépítés mellett kiterjed a kiszolgáló létesítmények, tréningközpont, konferenciaközpont, szálloda építésére is, 65 milliárd forintba kerül.