Kiegyensúlyozott közbiztonságot a nyári szezonban!

Forrás: MTI

 2019. május 30. 16:14

Mind a Balaton, mind a Velencei-tó esetében a kiegyensúlyozott közbiztonság megteremtése a fő cél a nyári szezonban, hiszen a turisták körében ezek szerepelnek a második helyen a nyaralási célpontok kiválasztásakor.

Lakatos Tibor ezredes a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság turisztikai idénynyitó értekezletén kiemelte: az érintett négy rendőr-főkapitányságtól koordinált rendőri feladatteljesítést várnak el, amelynek legfontosabb eleme a bűn- és balesetmegelőzés. Előbbi esetében a bűncselekmények, szabálysértések megelőzésére koncentrálnak, legyen szó strandlopásról vagy autófeltörésről.

Jelezte, hogy az utóbbi időben a strandlopásokat nagymértékben visszaszorították, és a kocsifeltörések is ritkák. Úgy értékelte, mindez a rendőrök, a strandrendőrök, a kerékpáros rendőrök, valamint a lovas járőrök folyamatos közterületi jelenlétének köszönhető.

Lakatos Tibor beszélt arról is, hogy a nyári szezonban óriási a gépjárműforgalom az autópályákon és az alsóbbrendű utakon, ezért a fokozott rendőri felügyelet mellett a baleset-megelőzési tájékoztatásra is figyelmet fordítanak.

Az utóbbi időben a strandlopásokat nagymértékben visszaszorították, és a kocsifeltörések is ritkák

Fotó: Balcsi.net

Elmondta, hogy a vízfelületeken a vízi közlekedési szabályok betartatása vált fő prioritássá, mivel egyre több a vízi jármű és a fegyelem is megbomlott valamelyest. A korábbi években sokan megsértették a szabályokat, amik kisebb balesetekhez vezettek.

Az ezredes közölte, hogy a jelentős, sok embert vonzó rendezvények biztosításába a helyi rendőrök mellett a szomszédos megyék készenléti állományát is bevonják, ezen kívül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói szintén jelen lesznek, elsősorban Veszprém megyében.

Idén a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság elnököli a bizottságot és koordinálja a Zala, a Somogy, a Veszprém és a Fejér megyei rendőrség szakmai munkáját.

A rendezvényen az is elhangzott: mivel idén is jelentős vendégforgalomra számítanak a két tó környékén, mindez magával vonja a nagy járműforgalmat, amelynek folyamatos zavartalansága érdekében a baleseteknél gyors helyszínelést kívánnak lefolytatni, hogy indokolatlanul ne akadályozzák a forgalmat.