Indulhat az esztergomi Déli Kanonoksor felújítása

Forrás: turizmus.com

 2018. október 03. 12:04

A kormány rendeletben jelölte ki a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-t a kiemelt beruházás lebonyolítójának.

A műemléképület hasznosítását évek óta nem sikerült megoldani. Az ingatlan 1998-ban néhány millió forintért került a város tulajdonába, a tervek szerint az épület a felújítást követően oktatási funkciót kapott volna. A beruházás 2010-ben kezdődött el, de elszámolási viták miatt abbamaradt.

Az elmúlt években több hasznosítási lehetőség is felmerült. Tavaly decemberben az önkormányzat elvi döntést hozott, hogy a levéltár költözzön oda, de idén augusztusban az is felmerült, hogy a könyvtár kapna ott helyet.

Az esztergomi Szent István tér

Fotó: turizmus.com

A kormányrendelet most kiemelt beruházássá nyilvánította a felújítást, de csak közcélú hasznosításról szól, konkrétan nem határozza meg sem a funkciót, sem a rendelkezésre álló forrást. A megfogalmazás arra utal, hogy erről még nincs végső döntés, hiszen még lehetővé teszi azt is, hogy a Szent István tér 4. számú ingatlanon a majdani döntésnek megfelelően telekalakítás történjen.

Az viszont már biztos, hogy a kiemelt státussal a beruházásnak egyszerűbb lesz az engedélyeztetése. Nem kell beszerezni az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, elmaradhat a településképi véleményezési eljárás, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A Déli kanonoksor nevű épület egy háromemeletes, hat lépcsőházból álló létesítmény a bazilika közelében, amelynek 7500 négyzetméterén a rendszerváltás előtt a Medicor egyik gyáregysége működött.

Kapcsolódó cikkek

A világ első kézből

2018. szeptember 21.