Kiemelt beruházás lett a szabadkígyósi kastély rekonstrukciója

Forrás: turizmus.com

 2020. február 13. 18:36

A Nemzeti Kastélyprogram keretében újjászülető szabadkígyósi Wenckheim-kastély és park rekonstrukcióját, valamint turisztikai célú fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány.

A kormánydöntés a Magyar Közlöny 20120/21. számában jelent meg. Az átsorolás célja, hogy felgyorsítsa és egyszerűsítse a beruházás kivitelezését, mivel a különféle közigazgatási, szakhatósági folyamatok szokásos ügyintézési határidejét a töredékére csökkenti.

Megkeresésünkre a beruházást megvalósító Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a kivitelezés folyamatban van, készültsége jelenleg mintegy 40 százalékos.

 

3 milliárdos kastélyberuházás

A historizáló, neoreneszánsz stílusban épült szabadkígyósi Wenckheim-kastély Békés megye egyik legpompásabb kastélya, amelyet hatalmas park ölel körül.

Az épület 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból születik újjá, amelyet a magyar kormányt további 1,5 milliárd forintot meghaladó hazai támogatással egészített ki. A több mint 3 milliárd forintos projekt célja a Wenckheim-kastély és kastélypark építészeti-műszaki megerősítése, a turistafogadás feltételeinek javítása, valamint egyedi turisztikai profiljának kialakítása.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély Békés megye rejtett kincse

Fotó: NÖF Facebook oldala

A kastély a fejlesztés eredményeként a főúri romantikát és a főúri tradíciókat hivatott megeleveníteni, a hagyományos interpretációs eszközök és interaktív élmények, események által – szerepelt a beruházás tavaly februári alapkőletételére kiadott sajtóközleményben.

A projekt során felújításra kerül a kastély főépületének teljes földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete. Az épületben kialakítanak egy interaktív családtörténeti kiállítást, valamint kávézót és ajándékboltot, a kastélyparkban pedig egy tematikus játszótér létesül.

 

Vendégségben Wenckheiméknél

A tervezett, Vendégségben Wenckheiméknél című kiállításon a hagyományos eszközök mellett a látogató olyan élményelemeket próbálhat majd ki, mint a könyvajánló installáció a könyvtárban, a festőállvány installáció, a személyzeti hívócsengő-rendszer, a divatinstalláció, vagy képeslap írása egy preparált íróasztalon.

Kialakítanak egy vetítőtermet is, ahol a családhoz vagy a kastélyhoz köthető régi filmeket fognak vetíteni. VR szemüveg segítségével pedig a látogató a repülés élményét is élheti át a kastély felett.

A kastély a munkálatok miatt jelenleg nem látogatható, de a kastélypark a felújítás alatt is nyitva áll az érdeklődők előtt.