Kiemelt figyelmet kap a Mátra és a Bükk

Forrás: turizmus.com

 2017. december 16. 17:38

Kormányhatározat született a Mátra és a Kékestető komplex fejlesztéséről – jelentette be december 15-i sajtótájékoztatóján, Gyöngyösön, Horváth László.

A KékesOnline beszámolója szerint, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a kormány elfogadta a Mátra-Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánításához szükséges koncepciót, valamint a Kékestető aktív kikapcsolódást szolgáló, turisztikai és sportcélú fejlesztési programjának elkészítéséről szóló előterjesztést. A Mátra fejlesztését illetően évtizedek óta nem született hasonló jelentőségű döntés – hangsúlyozta Horváth László.

A kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Turisztikai Ügynökség bevonásával, 2018. február 28-ig elkészíti a Mátra-Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térségre vonatkozó, 2018. június 30-ig pedig az ehhez szervesen illeszkedő, a Kékestetőre vonatkozó fejlesztési programját.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője

Fotó: KékesOnline

A kormányhatározat nevesíti, a térségben rég várt, Mátraházát és Kékestetőt összekötő kabinos felvonó létrehozását is – számol be a KékesOnline. A négy évszakos, kabinos felvonó kis helyigénnyel, minimális zajterheléssel megépíthető. Az előterjesztés további 9 fejlesztési elemet tart indokoltnak a Kékesen:

  1. Szánkó és kerékpáros pálya kialakítása a déli sípálya környezetében.
  2. Az egykori északi sípálya újraindítása, csákányos felvonó létrehozása
  3. 1000 férőhelyes parkoló kialakítása Mátraházán.
  4. A parkolási kapacitás növelése a Honvéd üdülőnél található parkoló-öbölben
  5. A távvezetékes vízhálózat megújítása, és a hóágyú-üzemeltetés biztosítása, a hó biztos napok számának növelése és további szállásfejlesztési projektek megvalósíthatósága érdekében.
  6. A csúcskő környezetében közösségi terek, játszóterek, hegyimentő-állomás és korszerű vizesblokkok építése.
  7. A tv-toronyban kiállítótér, terasz-bár és teraszos rendezvényterem kialakítása.
  8. Tematikus körutak, tanösvények létesítése a klimatikus gyógyhely minősítésű Kékestetőn
  9. A Kékestető első fejlesztőjéről elnevezett Csonka-villa felújításaA képviselő megköszönte mindazok munkáját, akik eddig is segítették a Mátra ügyét, s kiemelte az idén júniusban megalakult Szövetség a Mátráért Mozgalom szerepét – zárul a KékesOnline tudósítása.

    Mátraszentimrén a Selfness Hotel Vadvirág az újjászületés egyik előfutára

    Fotó: turizmus.com