Kihirdették a Marco Polo-díj nyerteseit

Forrás: turizmus.com

 2020. november 12. 09:40

Lengyel cégek kapják az idei Marco Polo-díjat a Kína-KKE-turizmus fejlesztéséért.

Második alkalommal gratulál a turisztikai Marco Polo-díj nyerteseinek a Külgazdasági és Külügyminisztériumban működő Koordinációs Központ, amely Kína és a közép- és kelet-európai (KKE) országok közötti turisztikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős.

A turisztikai Marco Polo-díjat először 2019-ben hirdette meg a 17+1-es együttműködés, hogy ösztönözze a KKE-régió utazási irodáit olyan színvonalas termékcsomagok kialakítására, amelyek a kínai turistákat régiónkba vonzzák és legalább három KKE-országot érintenek. A tavalyi évben a Long Teng Hungary Kft. pályázatáért bronz minősítést, a lengyel CT Poland ezüst, a montenegrói Fly Montenegro utazási iroda pedig arany oklevelet kapott.

Idén – a kínai vendégeket megcélzó speciális szolgáltatásokkal – szállodák is pályázhattak a Marco Polo-különdíjra.

A koronavírus-világjárvány 2020-ban megállította a nemzetközi utazásokat, világszerte rengeteg turisztikai vállalkozást csődbe vitt és bénítóan hat a talpon maradtakra. Ezért tiszteletet érdemelnek azok a piaci szereplők, akik nehéz helyzetük közepette, a jövőben bizakodva elkészítették pályázatukat, hogy bemutassák egy 2019-ben megvalósított terméküket. Értékes munkát végeztek az együttműködő KKE-országok minisztériumaiban dolgozó nemzeti koordinátorok is: ők népszerűsítették a pályázati lehetőséget, bátorították partnereiket és támogatást nyújtottak a pályaművek elkészítésében.

2020-ban két lengyel vállalkozás érdemelte ki a turisztikai Marco Polo-díj legmagasabb minősítéseit. A wroczłavi Funclub utazási iroda V4-es országokat bemutató körútját a zsűri arany oklevéllel, a Sheraton Grand Warsaw kínaiaknak szóló szolgáltatásait pedig különdíjjal jutalmazta. A rendkívüli helyzetben a két nyertes egy szűk körű varsói díjátadó ünnepségen veheti át oklevelét és a gratuláló levelet, amelyet Szijjártó Péter miniszter illetve Menczer Tamás államtitkár írt alá az együttműködést koordináló Magyarország nevében. A díjazottak kommunikációs felületeiken egy éven át használhatják a magas fokú elismerést kifejező „Turisztikai Marco Polo-díjas termék, a Kína–KKE turisztikai együttműködés ajánlásával” feliratú logót.

A 17 KKE-ország csaknem 2 millió kínai vendéget fogadott 2019-ben, amely 315 százalékos növekedést jelent a 2014-ben, az együttműködés kezdetekor felmutatott eredményhez képest. Ezt a látványosan felfutó népszerűséget törte meg a világjárvány. A Koordinációs Központ a helyzet normalizálódásáig a virtuális térbe helyezve folytatja a két régió közötti kapcsolatok építését.

(X)