Kihirdették Az Országház Bora cím idei nyerteseit

Forrás: MTI

 2021. október 05. 16:26

Magyarország 19 borvidékéről összesen 218 tételt küldött be 93 pincészet, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri kilenc meghirdetett kategóriában Az Országház Bora cím idei nyerteseit.

A nemzeti hagyomány szerint a Kárpát-medencei magyar történelemnek már a legelső aktusa, a vérszerződés is a borhoz kötődik – emlékeztetett a díjak átadása előtt mondott köszöntőjében az Országgyűlés elnöke.

Kövér László hangsúlyozta, a magyarság és a bor kapcsolata messze túlmutat egy mezőgazdasági kultúra művelésén. A házelnök elmondása szerint külön köszönet jár azért, hogy a pandémiás időszak nem várt nehézségeinek ellenére idén is szép számmal jelentkeztek termelők Az Országház Bora pályázatra.

Az Országház Bora célkitűzése változatlan: a hivatalos parlamenti vendégeinket magas minőségű, magyar borokkal megkínálni, a nyertesek hírnevét pedig – a sajtón keresztül is – öregbíteni - fogalmazott Kövér László.

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke és a pályázat zsűrijének elnöke emlékeztetett arra, hogy immár ötödik alkalommal tartották meg Az Országház Bora versenyt.

Nehéz definiálni a jó bor fogalmát - ismerte el a szakember, hozzátéve: az Országház ezért saját borversenyt hirdetett, hogy szakmai zsűri döntsön a legjobb tételekről.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (elöl, j), Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke (elöl, b) és a díjazottak: Koch Csaba, a rozé kategóriában győztes Koch Borászat képviselője (közéső sor, b1), Molnár Péter, a tokaji aszú kategóriában győztes Patricius Borház képviselője (közéső sor, b2), Tornai Tamás, az egyéb fehérbor kategóriában győztes Tornai Pincészet képviselője (k, b3), Regéczy Dávid, a furmint kategóriában győztes Béres Szőlőbirtok és Pincészet képviselője (k, b4), Lelovits Tamás, a cabernet franc kategóriában győztes Lelovits Tamás Pincészet képviselője (k, b5), valamint Fodor Gábor, az olaszrizling kategóriában győztes Fodorvin Családi Pincészet képviselője (hátsó sor, b1), Németh János, a bikavér kategóriában győztes Németh János Pincészet képviselője (h, b2) és Eszterbauer János, a kadarka kategóriában győztes Eszterbauer Borászat képviselője (h, b3)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezúttal is három szakmai bizottság bírálta el a beküldött borokat vakkóstolással, szoros eredmény esetén visszakóstolással eldöntve a rangsort - számolt be a zsűrizés folyamatáról Kállay Miklós.

Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el a Fodorvin Családi Pincészet 2020-as Aszófői Olaszrizling borával, a furmint kategória idei legjobbja pedig Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2017-es Béres Tokaji Lőcse Furmintja lett.

Az olyan őshonos szőlőfajták, mint a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű számára létrehozott egyéb fehérbor kategória első díjával a Tornai Pincészet 2019-es Somlói Top Selection Aranyhegy Juhfarkját tüntették ki, a rozé kategóriában pedig a hajós-bajai Koch Borászat 2020-as Duna-Tisza közi Néróját sorolta első helyre a zsűri.

A vörösborok között a kékfrankos kategóriában az első helyezést Lelovits Tamás Pincészete érte el 2020-as évjáratú Villányi Kékfrankosával, míg a bikavér kategóriát a szekszárdi Németh János Pincészet nyerte 2019-es Könnyű Szél Bikavérjével.

A legjobb idei kadarka az Eszterbauer Borászat 2019-es Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett, cabernet franc kategóriában pedig Lelovits Tamás Pincészete ért az első helyre 2017-es Villányi Franc borával.

Tokaji aszú kategóriában Az Országház Bora címet a Patricius Borház érdemelte ki 2016-os évjáratú Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos borával.