600 millió forint értékben épülnek újabb futókörök

Forrás: turizmus.com

 2021. március 29. 15:24

Újabb kilenc futókört alakítanak ki mintegy 600 millió forintból, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 50 százalékos támogatásával.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén 314 millió forint támogatást nyújt futókörök építésére. Ennek köszönhetően 2022 további 9 rekortán borítású futópálya épülhet fel az országban, 600 millió forint értékben – közölte az iroda.

A kiválasztott nyerteseknek 2022. március 31-ig kell kialakítaniuk a futóköröket. Ebből hét pálya legalább egy kilométer, két pálya pedig több mint 800 méter hosszúságú lesz.

Az új, rekortán borítású pályák Egerben, Gyömrőn, Kaposváron, Kazincbarcikán, Kiskőrösön, Miskolcon, Székesfehérváron, Veresegyházán és Veszprémben épülnek fel.

A közlemény szerint az elmúlt évekhez hasonlóan a jelentkezések elbírálását ezúttal is a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) készítette elő.

Az elmúlt két évben 14 futópálya kapott támogatást (képünk csak illusztráció)

Fotó: 123rf.com

Emlékeztetnek, az Aktív Magyarország programban a kormány a futókörök mellett bringaparkok, vasalt utak, mászótermek és sziklamászó iskolák építésével bővíti a lakosság sportolási lehetőségeit. A program indulása óta több mint 1,3 milliárd forint támogatást osztottak szét a jelentkezők között. Az elmúlt két évben 14 futópálya, 9 görpark, 23 bringapark, 6 vasalt út, 17 sziklamászó-útvonal, valamint 15 mászóterem kapott támogatást.

 

Futókörök országos versenye

Az eddig átadott futókörökön az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda és a SZEOSZ egy versenyt fog hirdetni, amelyen május végén a városok vetélkedhetnek majd egymással. A verseny elsődleges célkitűzése, hogy a résztvevők az adott napon minél több kilométert fussanak, gyalogoljanak a település új futópályáján. Az esemény valamennyi helyszíne egyben Ötpróba-pontszerző állomás is.
A legtöbb kilométert összegyűjtő város 250 000 forint, a második 150 000 forint, a harmadik 100 000 forint értékű díjazásban részesül, melyet a futópálya fejlesztésére vagy azon tartandó rendezvény lebonyolítására használhatnak fel.

A verseny helyszínei várhatóan Budapesten a kőbányai Sportligetben és Békásmegyeren, vidéken pedig Gödöllőn, Kaposváron, Hajdúböszörményben, Pápán, Szegeden, illetve Székesfehérváron lesznek .