Kimaradtak a gyógyfürdők a turisztikai intézkedéscsomagból

Forrás: turizmus.com

 2022. november 17. 13:17

A Magyar Fürdőszövetség mai közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a tegnap bejelentett, turizmust támogató kormányzati intézkedések a nehéz helyzetben levő fürdők számára nem jelentenek érdemi segítséget.

A Magyar Fürdőszövetség közleményéből kiderül, a tagság örömmel fogadta a bejelentést, hogy a kormány turisztikai akciótervet fogadott el.

"Annak intézkedései általunk is üdvözlendők, a turisztikai ágazat megsegítése érdekében tett első lépésként számunkra is előremutatóak. Azonban szeretnénk ismételten kihangsúlyozni, hogy a turisztikai ágazat legerősebb motorját a fürdők jelentik, hisz a magyarországi vendégéjszakák több mint 71%-a olyan településen keletkezik, mely turisztikai szempontból releváns fürdővel rendelkezik. Ezek alapján joggal feltételezzük, hogy a fürdők biztonságos működése nem csak az ott dolgozók és a tulajdonosok (~90%-ban önkormányzat) érdeke, hanem nemzetgazdasági érdek is.

Egy fürdő bezárása olyan lavinát indít el, ami a ráépülő vállalkozások (szálláshelyek, vendéglátók, kistermelők, kereskedők) ellehetetlenülését és a helyi adóbevételeken túl a központi költségvetés bevételeinek jelentős csökkenését is okozza. Ezt a dominóhatást már a pandémiás időszakokban is átélhették a piac szereplői, melynek intenzitásán a jelenlegi globális gazdasági krízis túlmutat.

A vidéki Magyarország vonatkozásában a kis- és közepes településeken a fürdő jelenti a legnagyobb munkáltatót, így annak stabil működése elengedhetetlen a közösség számára. A fürdők működésének fenntartása érdekében az önkormányzatok és a helyi vállalkozók akár erőn felül is hajlandóak áldozni, hisz ez jelenti az ő működésük biztosítását is.  Erre az elmúlt hetekben konkrét példákat is láttunk, legutóbb Esztergom esetében" – olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Állami segítséget kérnek a hazai fürdők az energiaköltségek drasztikus drágulása miatt

Fotó: 123rf.com

Kifejtik azt is, hogy álláspontjuk szerint a turizmusfejlesztési hozzájárulás (TFH) ideiglenes felfüggesztése a fürdőket nem érinti, mivel azok működését 27%-os áfa terheli, szemben a szálláshely és vendéglátás terület 5+4%-os adóterhével, amiből a mostani döntéssel a 4%-os TFH kerül felfüggesztésre. Ezért azt kérik, ahogy már korábban is, hogy a gyógyfürdők 27%-os áfakulcsát is 5+4%-ra csökkentsék.Az anyagban azt is leírják, hogy a SZÉP-kártya alszámláinak eltörlése rövid távon szintén nem jelent megoldást az energiaköltségek fedezésére."Véleményünk szerint, a kártya eredeti céljának teljesüléséhez továbbra is a keretösszegek  növelése és a kedvezményes adózás megvalósulása vezethet eredményre."Hozzáteszik, hogy a munkaidőkeret változása hasznos, azonban a folyamatos üzemeltetésben működő fürdők számára ez nem jelent engedményt, a VIZA és a szálláshelyminősítéshez kapcsolódó döntések pedig a gyógyfürdőket nem érintik.

A fentiek alapján az érdekkképviselet szükségesnek tartja a Magyar Fürdőszövetség javaslatainak megvizsgálását és bevezetését, hisz azzal nemcsak a fürdőket, hanem a ráépülő vállalkozások túlélését – ezen keresztül több tízezer család megélhetését biztosítják.

A fürdők aktuális gondjai álltak egyébként a szövetség néhány nappal ezelőtti közgyűlésének középpontjában, beszámolónkat itt olvashatják.A fürdőágazat jelenlegi legnagyobb problémáját a nyolc-tizenötszörösére emelkedő energiaárak okozzák, melyek kigazdálkodhatatlan tételeket jelentenek a fürdők számára – hangsúlyozza az anyag.

A Magyar Fürdőszövetség konkrét javaslatai:

  • fürdőszolgáltatások 27%-os áfatartalmának 5+4%-ra csökkentése;
  • bértámogatás a Covid alatti időszak alapján;
  • energiaköltségek növekedését kompenzáló alap létrehozása

 

Ajánlásaikat a turisztikai piac és azon belül a fürdők helyzetét bemutató tanulmánnyal is alá kívánják támasztani, melyet még a mai napon eljuttatnak a Magyar Turisztikai Ügynökség és a kormányzat részére is – írták.