Kína a tíz legfőbb küldőpiac között – interjú az országspecialistával

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. november 07. 16:04

Évek óta tartó dinamikus bővülés után immár hazánk 8. legfontosabb küldőpiacává lépett elő Kína. A forgalom erősödése idén is folytatódik. A kínai beutazás aktualitásairól és jövőről beszélgettünk Yao Yao-val, az MTÜ kínai piacért felelős országspecialistájával.

Hogyan alakult a kínai turistaforgalom az utóbbi 10 évben?

Magyarországon a turizmus 2010 óta folyamatosan növekszik, tavaly pedig történelmi rekordot ért el. Ezzel párhuzamosan jelentősen bővült a hazánkba érkező kínai látogatók száma is.

2018-ban 256 ezer kínai vendég érkezett Magyarországra, 12,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban, akik összesen 421 ezer vendégéjszakát töltöttek el nálunk, azaz 14,6 százalékkal többet, mint 2017-ben.

2019 első félévében is folytatódott a növekedés a kínai küldőpiacról: 2019. január–július hónapokban az előző év azonos időszakához képest 6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a kínai turisták a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

2019 júniusában Kína volt a 8. legtöbb vendégéjszakát adó küldőpiacunk, csak júniusban 51 ezer vendégéjszakát töltöttek el hazánkban a kínai turisták, ami több mint 12 százalékkal meghaladta az előző év júniusában realizált kínai vendégforgalmat.


Yao Yao

Fotó: MTÜ

Melyek a legkedveltebb hazai úti céljaik?

Budapest még mindig a legnépszerűbb, elsődleges úti cél a kínai turisták körében is, de egyre többen keresik fel a Balaton térségét, többek között Hévíz városát. Az utazási irodák által a Kínából érkező vendégeknek kínált csomagokban továbbá kiemelt helyen szerepel Eger, Szeged, Tokaj és Sopron is. Tipikus útvonalak: budapesti városnézés, Dunakanyar (Szentendre, Visegrád, Esztergom), Gödöllő és Domonyvölgy, Balaton: Tihany és Hévíz.

Azon dolgozunk most, hogy a kínai turisták az ország más részeit is felkeressék. Ezért az MTÜ kínai promóciójának fókuszában idén az első félévben Nyugat- és Északnyugat-Magyarország, a második félévben pedig Dél- és Délnyugat-Magyarország áll.

Mi érdekli a hozzánk érkező kínai turistákat, mivel elégedettek?

Utazásaik során fontos tényező az igényeiknek megfelelő gasztronómia és szállás, továbbá a program- és bevásárlási lehetőségek. Budapest kultúráját, építészetét és természeti kincseit tekintve is a világ legszebb nagyvárosai közé tartozik. A kínai turisták számára nagy vonzerő a magyar főváros történelmi, kulturális és épített öröksége, ami jelentősen különbözik a sajátjuktól, és amelyet szívesen ismernek meg és fedeznek fel utazásaik során.

Budapest a magyar turizmus zászlóshajója, a kínaiak körében is egy önálló, ismert turisztikai brand. Fő programjuk a magyar fővárosban a városnézés, a kiemelten népszerű látnivalók közé sorolható a Halászbástya, a budai Vár, a Lánchíd, a Parlament, az Andrássy út, a Hősök tere és kedvelt program a dunai hajózás.

Mire lenne még szükségük, hogy jobban érezzék magukat?

A gasztronómia terén a szállodákban érdemes lenne kínai reggelit kínálni (congee + fűszeres falatkák), a szobákkal kapcsolatban pedig többször felmerült a vízforraló hiánya. A programok és az élményszerzés terén fontos lenne, hogy a látnivalók kapcsán tudjunk mindig újdonságot is ajánlani, és a kínált programok is rendszeresen megújuljanak.

A kínai turisták számára nagyon fontos, hogy a programokban részt tudjanak venni: például elkészítsenek valamit. Ne csak látványosságot, fotózási lehetőséget biztosítsanak a szolgáltatók, hanem élményszerzést is!

Az is látszik, hogy a külföldi turistáknak gondjaik vannak bizonyos szolgáltatások színvonalával, az élményígéretek megtalálhatóságával, az idegennyelv-tudással, általánosságban is szükség lenne kedvesebb és jobb kiszolgálásra.

Milyen módon lehetne növelni a kínai turisták számát, mekkora a piac növekedési potenciálja?

Kína az utóbbi években Magyarország egyik legdinamikusabban bővülő küldőpiaca. A Kínából Európába irányuló kereskedelmi és turistaforgalomra igen kedvező hatással bír a 2013-ban meghirdetett, világméretű gazdasági-infrastrukturális „Egy övezet, egy út" kezdeményezés.

Az Új Selyemútként is emlegetett Egy övezet, egy út program keretein belül mostanra összesen 126 ország és 29 nemzetközi szervezet írt alá együttműködési megállapodást Kínával, amelynek köszönhetően számos európai ország is elérhetőbbé, bejárhatóvá vált a kínai turisták számára. Magyarország az első EU-s tagországok között volt a kezdeményezéshez való csatlakozáskor.

A kínai–magyar turisztikai kapcsolatokat az is nagyban segíti, hogy immár két közvetlen légijárat köti össze a két országot. 2015 májusa óta közlekedik a Budapest–Peking közvetlen légijárat, idén júniustól pedig létrejött a Budapest-Sanghaj közvetlen légi összeköttetés is.

A Budapest–Sanghaj járat a gazdasági kapcsolatok élénkítése mellett újabb lendületet adhat a Kína és Magyarország közötti vendégforgalom emelkedésének.

A Magyar Turisztikai Ügynökség nemzetközi marketingkampányokkal és turisztikai workshopokkal is népszerűsíti hazánkat Kínában.

A közvetlen légi összeköttetés mellett fontos, hogy rugalmas legyen a vízumigénylés, Magyarország új turisztikai termékeket tudjon kínálni, kiegészítve versenyképes szállodai árakkal és kapacitással.

Az MTÜ a kínai–magyar turisztikai kapcsolatok erősítése érdekében közreműködik a légi összeköttetések bővítési folyamatában; erős nemzetközi marketing- és kampánytevékenységet végez Magyarország, mint úti cél népszerűsítéséért; részt vesz, és megjelenési platformot biztosít a hazai szolgáltatóknak a Kínában megrendezett szakmai kiállításokon; valamint workshopokat, roadshow-kat, salescallokat szervez a két ország utazásszervezőinek és szolgáltatóinak ismeretségének bővítéséért, hogy növelhessék a beutazó turistaforgalmukat.

Mennyire működik a V4-es együttműködés a kínai piacon?

A Visegrádi Négyek országainak turisztikai marketing együttműködése keretében 8 éven keresztül volt célpiac Kína. Az utolsó nagyszabású rendezvényt 2018-ban, a Chengdu-Sanghaj roadshow-t az MTÜ szervezte, és volt a projekt gazdája.

Az országok tavaly decemberben abban állapodtak meg, hogy a továbbiakban nem szerveznek közös V4-akciókat Kínában, mivel önmagukban is, monodesztinációként eredményesen jelen tudnak lenni a piacon.

Mely országokat keresik fel Magyarország mellett a leggyakrabban?

Hazánk mellett a kínai turisták jellemzően Csehországot, Ausztriát, Lengyelországot, Szlovákiát, Németországot és a balkáni országokat keresik fel. Az utóbbi időkben lettek egyre népszerűbbek a balkáni túrák, ezért kidolgoztunk több új programlehetőséget is Magyarország déli részén, hogy mielőtt a határt átlépnék, még a magyar vidéken töltsenek el plusz vendégéjszakákat.

Írásunk eredetileg a Turizmus.com magazin októberi számában jelent meg. Még nem előfizetőnk? Kattintson ide!