Konferencia a fesztiválokról a Corvinuson

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2018. június 05. 17:49

A kijelölt turisztikai térségekben komplex fejlesztések és élménypontok sokaságát ígérte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a BCE konferenciáján.

A június 4-ei konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus Továbbképző és Kutatóközpontja szervezte a fesztiválok társadalmi-gazdasági hatásairól. A rendezvény apropóját részint az adta, hogy július 15-éig lehet jelentkezni a BCE szeptemberben induló Kulturális turisztikai menedzser szakirányú továbbképzésére, amelynek fókuszában idén a fesztiválszervezés-fesztiválturizmus áll majd. A félnapos konferencián turisztikai szakemberek, a BCE oktatói és fesztiválszervezők osztották meg egymással tapasztalataikat.

Az utazók igénye folyamatosan változik, ezért a turisztikai fejlesztéseknél állandó trendérzékenységre van szükség, emelte ki köszöntőjében Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy épp ilyen fontos megtalálni az ország és a főváros sajátosságait, és ezzel együtt a magyar vendégeketis szolgálni. Budapest imázsát leginkább a „minőségi város” értékkategória mentén érdemes erősíteni, ebben a fesztiválturizmusnak is kiemelt szerep jut, tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

A Magyar Turisztikai Ügynökség desztináció alapú turizmusfejlesztésben gondolkodik, és a kijelölt turisztikai térségeken belül egymással párhuzamosan kívánja fejleszteni a különböző típusú termékeket – mondta el Guller Zoltán az MTÜ tavaly októberben kidolgozott új, 2030-ig terjedő stratégiájával kapcsolatban. 2010 óta rekordév rekordévet követ Magyarországon: 2017-ig 51 százalékkal emelkedett a turisták száma. Ez egyben azt is jelenti, hogy az európai és a világátlagot is meghaladó mértékben fejlődött a hazai turizmus-vendéglátás, ami érthetően a kormány számára is az egyik legfontosabb ágazattá vált.

Montázs a konferenciáról - jobbra lent Guller Zoltán

Fotó: turizmus.com

Guller Zoltán az új típusú turisták szokásaira és igényeire hívta fel a figyelmet: ők azok, akik rövid idő alatt az élmények sokaságát szeretnék begyűjteni, ám ezért nem akarnak különösebb erőfeszítéseket tenni. Épp ezért az MTÜ új stratégiája szerint nem kell óriási attrakciókat létrehozni, inkább sok apró élménypontot érdemes kialakítani egy-egy turisztikai térségen belül. A kormányzat összesen tizenkét turisztikai térség létrehozását tervezi; ebből egyelőre ötöt jelöltek ki (a számok egyben azt is jelzik, hogy nem lesz minden település turisztikai térség része). Az önállóan márkázható térségeken belül komplex, párhuzamos fejlesztésekre lehet számítani. Erre most soha nem látott összeg, ezermilliárd forint áll rendelkezésre, aminek a felhasználása a szereplők közös felelőssége, tette hozzá az MTÜ vezérigazgatója. A célokat is egyértelműen megfogalmazták, 2030-ra a nemzeti össztermék 16 százalékát várják az ágazattól, s ezzel együtt szeretnék elérni az 50 milliós vendégéjszaka-számot, továbbá, hogy Budapest a látogatók számát illetően elérje vagy akár meg is előzze két legfőbb riválisát, Bécset és Párágát.

A fesztiválturizmus témájára áttérve Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke felhívta a figyelmet a fesztiválok szerepére az egyes desztinációk pozicionálásában, hozzátéve, hogy a lokális rendezvények a turizmus térbeli és időbeli koncentrációjának oldására is tökéletesek. A fesztiválszervezés azoknak a településeknek is lehetőséget ad, mondta, amelyek kívül esnek a kiemelt turisztikai térségeken. Ez azt jelenti, hogy ha nincs különösebb turisztikai vonzerő, akkor élményfejlesztésbe kell fogni, ami egyben az önkormányzatokra is új szerepet ró. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a fesztiválok érdekea sajátságok hangsúlyozása, azaz fontos, hogy egymástól megkülönböztethetőek legyenek.

A konferencia közönsége

Fotó: turizmus.com

Ezt követően Fiák Krisztina (MTÜ) és Bán Teodóra (Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ) legfontosabb országos és budapesti fesztiválokról adtak körképet.

Kovács Balázs, a Good Deal Consulting munkatársa, a BCE kulturális turisztikai menedzser szakirányú továbbképzésének oktatója ausztriai tapasztalatairól beszámolva elmondta, hogy az osztrákok immár megelégelték a turisztikai rekordokat, és a közelmúltban új miniszteri programot hirdettek. Az egyéves projekt teljesen újfajta indikátorrendszerben, a fenntarthatóság figyelembevételével méri a turisztikai események hatékonyságát. Az iparvárosból Európa Kulturális Fővárosává avanzsált Linz sikertörténetében is megmutatkozik az osztrákok legújabb turizmusszemlélete, akik manapság már nem az élményturizmusra helyezik a hangsúlyt; ehelyett olyan turisztikai attrakciókat kívánnak létrehozni, amelyek az élet pozitív, örömteli megváltozását segítik elő, vagyis azt, hogy az élmény résztvevői megértsék, hogyan is lehetnek boldogabbak.

A konferencia előadásait két szekcióban kerekasztal-beszélgetések kísérték, az ismert és feltörekvő zenei és gasztrofesztiválok meghívott képviselői elsősorban a rendezvények társadalmi, kulturális és gazdasági hatásai elemezték.