Konferencia a turizmus-vendéglátás munkaerőhelyzetéről – visszanézhető közvetítés

Forrás: turizmus.com

 2022. május 05. 18:25

Utólag is visszanézhető a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége és a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. közös konferenciája, amelyet Szegeden tartottak.

A végéhez közeledik a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft.  (CSBM) közös, A turisztikai szektor munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztése című GINOP-projektje.

A záró szakasz kiemelkedő pontja volt a május 5-én  megrendezett Konferencia a turizmus-vendéglátás munkaerőhelyzetéről című esemény, melynek Szegeden a Hunguest Hotel Forrás Konferencia- és Wellness Szálloda adott otthont, de eleget téve a mai kor technikai követelményeinek, a távol maradók online is követhették, illetve akár vissza is nézhetik ezen a linken keresztül.

Szalóki Mihály (CSBM) ismerteti a projekt kutatási eredményeit

Fotó: Grósz Balázs / turizmus.com

Az aktuális gazdasági, világpolitikai és az ágazatban célzottan érvényesülő munkaerőpiaci problémák jelentősen megnehezítik a szálláshelyek és vendéglátó egységek minőségi szinten tartását. A pályázat középpontjában az ágazatot érintő aktuális témák állnak: a turizmus munkaadói és munkavállalói oldala közötti hatékonyabb együttműködés és kommunikáció elősegítése, valamint a pandémia munkavégzésre gyakorolt hatásai. Célja a turisztikai szektor foglalkoztatási potenciáljának maximalizálása és a munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztése, családbarát és atipikus megoldások terjesztésének segítése. Közvetlen célcsoportját a turisztikai szektorban dolgozók jelentik, mind a munkavállalók, mind pedig a munkaadók bevonásra kerültek.

Gál Pál Zoltán (VIMOSZ-elnök) ágazati helyzetképet ad

Fotó: Grósz Balázs / turizmus.com

A projekt elsődlegesen a hazai turisztikai szektorra kíván hatást kifejteni, területileg az ország hat kevésbé fejlett régiójára összpontosít. A projekt során szekunder és primer kutatás is készült: előbbi folyamán hazai és nemzetközi forrásból származó adatokat dolgoztak fel és ennek eredményeképp elkészült egy munkaerőpiaci tanulmány, utóbbi során pedig feltérképezték a turizmus-vendéglátás ágazat munkaadói és munkavállalói oldalának aktuális helyzetét, különös tekintettel a pandémia hatásaira. A kutatás eredményeiből tananyag készült, melyre építve április végén képzést is tartottak Győrben.

Böröcz Lajos (VIMOSZ-főtitkár) az ágazati munkaerőhiány enyhítésének eszközeit ismerteti

Fotó: Grósz Balázs / turizmus.com

A záró konferencia alkalmat adott a projekt- és kutatási eredmények ismertetése mellett az ágazat szereplőinek egyéb aktuális témákat érintő eszmecseréjére is.

További információ a www.vimosz.org honlapon érhető el.