Konferencián mutatkozik be a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program

Forrás: turizmus.com

 2022. november 08. 09:30

2022. november 11-én a Magyar Zene Házában, egy konferencia keretében mutatkozik be a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.

Még két és fél hónap, és Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen Európa Kulturális Fővárosa lesz: 2023-ban ez a régió viselheti az Európai Unió legjelentősebb kulturális címét. Január 21-én és 22-én, a Himnusz megszületésének 200. évfordulójához és a magyar kultúra napjához kapcsolódva ünnepeljük a programév indulását.

Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb programja, célja, hogy az európai népek a kultúrán keresztül jobban megismerjék egymást és közelebb kerüljenek egymáshoz. A kulturális év egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy a régió – Veszprém központtal – az országhatárokon kívül is jól ismert, kulturális-kreatív térséggé váljon.

Pezsgő, élettel teli, megújuló városi terek, Veszprém, a Bakony és a Balaton új, közös kulturális élete, a kulturális-kreatív ipar új otthona – ez a VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa program víziója. A program révén Veszprém és a térség hosszú távon is meghatározó kulturális-szellemi központként működhet a jövőben.

2023. januárjától egy éven át Európa kulturális fővárosa lesz Veszprém és a Bakony-Balaton régió

Fotó: VEB2023 EKF

A szervezők 2022. november 11-én egy igazán méltó helyen, a Magyar Zene Házában mutatják be terveiket, vízióikat a kulturális szakma képviselőinek és a sajtónak, egy olyan konferencia keretében, amely a kultúrát és a VEB2023 EKF hatásterületét is érintő aktuális kihívásokat és az ezekre a kultúra erejével, eszközeivel adható válaszokat keresi, elemzi.

A délelőtti konferencián a kultúra és a kulturális innováció állandó és újonnan felmerült kihívásait, az Európa Kulturális Fővárosa cím adta lehetőségeket és egy új kreatív-ipari régió születésének lehetőségét elemzik a résztvevő miniszterek, Csák János és Navracsics Tibor, valamint a hazai kulturális élet meghatározó szereplői.

Kora délután a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program klasztereit, témáit ismertetik a szervezők egy látványos, pörgő előadás keretében, és egy kötetlen beszélgetésben mutatják be a sajtónak a jövő évi terveket.

Regisztrálni ITT lehet az eseményre.