Kongresszusi központ: egyetlen aláírásra vár a Finta Stúdió

Forrás: turizmus.com

 2016. április 21. 22:07

Másfél évtizede készítette az első terveket az új budapesti kongresszusi központhoz a Finta és Társai Építész Stúdió Kft., most pedig hónapok óta már csak a startlövésre vár, hogy nekikezdhessen az engedélyezési terv kidolgozásának – mondta Finta József az MSZÉSZ Budapesti régiójának ülésén.

A Kossuth-díjas építész szavaiból az derült ki, hogy 3-4 hónapos csúszásban vannak az engedélyezési terv elindításával, amihez csupán egyetlen, a külső, külföldi konzulens aláírása hiányzik a koncepciótervekről. Erre mihamarabb szükség lenne ahhoz, hogy az új budapesti kongresszusi központot 2019-ben meg lehessen nyitni, de a csúszást nehéz lesz behozni – mondta. (A kormány eredetileg 2018-ra, majd 2019 elejére ígérte a nyitást – a szerk.)

A másfél évtizeddel ezelőtti elképzelésekhez képest, amelyek alapján 2012-re épült volna fel a nagy befogadóképességű kongresszusi központ, a mostani létesítmény jobban hasznosítható lesz – írt egy pozitívumot is az idő javára az építész. Ebben nagy érdeme van a tervezési folyamatba bevont négy szakmai szervezetnek (MABEUSZ, MaReSz, MSZÉSZ, MUISZ) is, amelyek tapasztalataikkal segítették, alakították a koncepciótervek végleges formába öntését – sok, de termékeny vita által.

Finta József kiemelte az új épület pozíciójából (a Nemzeti Színház és a K&H-székház között) fakadó előnyöket, szerinte a Duna-parti fekvés a budai panorámával önmagában eladhatóvá teszi a helyszínt. Ezt szolgálja a második emelet „lebegése", az azt tartó oszlopsorral az épületet felemelték „a legjobb kilátás szintjére". Egy mindentudó házat terveznek, amely konferenciák mellett kulturális rendezvényeket, koncerteket is be tud fogadni.

A részletekről szólva elhangzott, hogy a 4100 férőhelyes plenáris terem mellett 3 nagyobb terem (700–2100 fős kapacitással) és 60 kisebb (50 fős kapacitású) kisterem is lesz, ezenkívül 16 ezer négyzetméteres kiállítási területet, 2 mozgólépcsőt, parkolót 450-500 autóra, és egy akár 1000 fős fogadásokra alkalmas, zöld tetőteraszt is terveztek, fantasztikus panorámával. A gördülékenyebb távozás érdekében – ami mindig kritikus pontja a nagyrendezvényeknek – öt helyen lesz be-/kijárat, és úgy alakították ki a tereket, hogy az épületet fizikailag ketté lehessen osztani, így két nagy esemény is tartható egyidejűleg, egymás zavarása nélkül.

Finta József szerint a konferenciavendégek elhelyezése indokolná egy 200 szobás szálloda megépítését is, a kongresszusi központtal szomszédos telek azonban már egy amerikai cég tulajdonában van, amely irodaépületet tervez ide, ha ez nem változik, a szálloda már csak a Soroksári út túloldalán épülhet fel.

Az építészt egyébként közeli viszony fűzi a turizmushoz, hiszen ő tervezte többek között a Fórumot (ma InterContinental) és a Buda Pentát (ma Mercure Buda), a Novotel BKK-t és a Kempinskit is.