Könnyid az áfakulcsról

Forrás: turizmus.com

 2018. június 08. 14:31

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a szálláshelyi áfa csökkentését reméli - hangzott el az M1 aktuális csatorna június 8-i műsorában.

Az európai viszonylatban is magas, 18 százalékos magyarországi szálláshelyi áfa rontja a piaci szereplők jövedelmezőségét, mondta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a műsorban. A kormányzat a turizmus GDP-hez való hozzájárulását 10-ről 16 százalékra tervezi növelni a következő 12 évben, ám ehhez csökkenteni kell a forgalmi adót - fűzte hozzá.

Kifejtette, bár a jelenlegi adókulcs is a kedvezményes körbe tartozik, mégis csak három uniós tagállamban magasabb az áfakulcs, mint Magyarországon.

A szállodások reménykednek a szálláshelyi áfa csökkentésében

Fotó: Radisson Blu Béke Hotel Budapest

Az Európai Unió 28 tagállamában az átlagos áfakulcs 10,98 százalék. Huszonnégy tagállamban alacsonyabb kulcs van érvényben a szálláspiacon, mint Magyarországon – mondta Könnyid László, kiemelve, hogy a nemzetközi versenyképességünk múlik azon, mekkora adótétel terheli a turisztikai szolgáltatásokat.

Szerkesztőségünk kérdésére az MSZÉSZ elnöke elmondta, a szövetség ügyvezetése másfél éve folytatja a tárgyalásokat ebben a témakörben, s úgy érzik, még soha ilyen közel nem jártak a remélt áfa-csökkentéshez.