Könnyid László: Átfogó fürdőfejlesztési program indulhat jövőre

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 08. 20:49

A következő uniós pályázati ciklusban a tervek szerint fókuszba kerül a fürdők fejlesztése, az energiafelhasználástól a hatékonyság és a szolgáltatások színvonalának növeléséig – mondta el a Magyar Fürdőszövetség debreceni közgyűlésén Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese.

A szakember emlékeztetett arra, hogy rendkívüli helyzetben van a hazai turizmus. Mint felidézte, tavasszal 60 nap alatt teljesen padlóra került az ágazat, nyáron jött egy viszonylag jó időszak, most pedig újra egy nehezebb szakasz következik.

Mindez a 2019-es rekordév után különösen sokkoló. Tavaly a turizmus 13,5%-kal járult hozzá a GDP-hez, és az ágazat 400 ezer főt foglalkoztatott. A 12 legjelentősebb hazai fürdőtelepülés közel 7 millió vendégéjszakát ért el, ami az országos összes forgalom ötödét adta. A fürdők árbevétele elérte tavaly a 70 milliárd forintot, a foglalkoztatottak száma 16-18 ezer fő volt.

„A csúcsév számai ma ismét egy célkitűzést jelentenek, azon dolgozunk, hogy ezeket az adatokat újra elérjük. Ugyanakkor a belföldi turizmus nyári fellendülése alapján bízni lehet a pozitív folytatásban” – hangsúlyozta Könnyid László, majd felidézte azokat az intézkedéseket, amelyekkel a kormányzat az ágazatot a járvány idején segítette: ezek közé tartozott az adó- és járulékcsökkentés, a hitelmoratórium, a SZÉP-kártya feltöltések keretének megemelése, a kurzarbeit, a munkahelymegtartó hitel és a Széchenyi Turisztikai Kártya. Ezek mellett megjelent egy Covid-kézikönyv is a Magyar Turisztikai Ügynökség kezelésében, amelynek előírásait betartva nyitott újra a hazai fürdők döntő többsége.

Könnyid László

Fotó: turizmus.com

Könnyid László elmondta továbbá, hogy a gazdaságvédelmi operatív törzs működik most is, az MTÜ előterjesztéseit rendszeresen megvitatják. A közeljövőben a hangsúly az adminisztráció csökkentésén lesz, ennek érdekében számos intézkedést fognak hozni, ezek célja, hogy a válság utáni regenerációs fázis minél rövidebb legyen. A Széchenyi Turisztikai Kártyát maximum 250 millió forintos hitelkeretével remélhetőleg igénybe tudja venni néhány fürdő.

Számos turisztikai fejlesztés zajlott és zajlik országszerte, strandok, csúszdák, Tourinformok újultak meg, a Bahartnál zajlottak beruházások, a Kisfaludy program keretében 14 ezer magánszálláshely fejlesztése történik most. Ez azért fontos, hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes, mert a nyáron a Balatonnál a forgalom 50%-a magánszálláshelyeken zajlott. Augusztusban egyébként a belföldi turistaforgalom rekordot döntött, összesen 1,4 millió honfitársunk szállt meg a hazai szálláshelyeken, ami 15%-kal több, mint tavaly ilyenkor.

A sikeres nyári és most is zajló Balaton-kampány után hamarosan indul egy intenzívebb belföldi kampány is, amely a belföldi pihenésre, ezen belül a fürdőélményekre hívja fel a figyelmet.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint egyébként még szeptemberre is jók az előfoglalások a fürdővárosban működő szálláshelyeken, akár a tavalyi forgalom 80-90%-a is elérhetőnek látszik. Az októberi és novemberi foglalások száma ugyanakkor jelentős elmaradást mutat a tavalyihoz képest. Könnyid László szerint az iskolakezdési időszak után várhatóan megindulnak a foglalások az őszi szünet környékére is.

Könnyid László azt is elmondta, hogy a jövőt illetően világszerte visszafogottak a várakozások. A nagy nemzetközi foglalási portálok előrejelzése szerint talán 2023-ban várható az, hogy a 2018-as adatokat elérjük. A felépülésben fontos szerep juthat majd a hatékony vakcina megjelenésének, mivel az gyorsíthatja az utazási kedv visszatérését. A nemzetközi turizmus terén éppen ezért hosszabb felépülési szakasz várható.

Könnyid László kiemelte, hogy elkezdődött a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia felülvizsgálata. Azt is elmondta, hogy a következő, 2021-27-es uniós pályázati ciklusban kiemelt szerepet kap a fürdők fejlesztése, a tervek szerint átfogó program indul jelentős keretösszeggel. Energetikára, szolgáltatásfejlesztésre egyaránt lehet majd pályázni. A sikeres pályáztatás és általában az ágazat adatvezérelt döntéshozatali mechanizmusának előfeltétele ugyanakkor, hogy a fürdők bekapcsolódjanak az NTAK-ba, amely tágabb értelemben az egész ágazat adatszolgáltatási központja, segítendő a hatékony központi tervezést. A fürdőágazat teljesítményét ugyanis jelenleg nehéz naprakészen felmérni és elemezni. Cél tehát, hogy 2021-ben a fürdők is bekapcsolódjanak az NTAK rendszerébe.

Azt is megtudtuk, hogy a nemzetközi turistaforgalom újraindulására készülve az MTÜ illetékes igazgatóságán készül egy egészségturisztikai termékportfóliót bemutató lobbianyag a külföldi egészségbiztosítók részére, elsősorban a német nyelvterületre, valamint az orosz, román, izraeli piacra.

„Nehéz időszak van még előttünk, de hiszünk abban, hogy belátható időn belül visszatérünk oda, ahol tavaly voltunk” – zárta gondolatait Könnyid László.