Könnyid László: Gyorsan regenerálódik az utazási kedv

Forrás: turizmus.com

 2020. május 06. 19:04

A turizmusban érdekelt vállalkozások számára összeállított új Covid-kézikönyvről és a járványhelyzet utáni növekvő utazási hajlandóságról beszélt Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a Trend FM műsorában.

A Magyar Turisztikai Ügynökség által – a szakmai szervezetek és a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonásával – összeállított Covid-2019 kézikönyv ajánlásokat fogalmaz meg, amelyek segítségével a vendéglátóhelyek, szálláshelyek és más turisztikai cégek vezetői könnyebben eligazodnak a koronavírus által befolyásolt jelenlegi helyzetben, és könnyebben tudják érvényesíteni azokat az új szempontokat, amelyek egyetlenegy célt, a vendégek és a munkavállalók biztonságát szolgálják – mondta el a rádióadásban Könnyid László.

Könnyid László

Fotó: turizmus.com / Dombóvári Judit

A kézikönyv – amely innen letölthető –megírásakor figyelembe vettek már létező nyugat-európai példákat, mintákat, és számos WHO-ajánlást is beépítettek.

Ezek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a szálláshelyeken és a vendéglátó egységekben jóval hangsúlyozottabban lehessen megvalósítani a vendégek közötti fizikai távolságtartást és az alapvető higiéniai szabályokat.

Könnyid László az adásban azt is elmondta, hogy az MTÜ a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel együtt hétről hétre méri a magyarok utazási kedvét és várható utazási hajlandóságát.

Már túl vannak a harmadik felmérésen, és azt tapasztalják, hogy egyre nő azoknak a száma, akik szeretnének majd utazni a járványhelyzet megszűnése után.

Az első hónapra, negyedévre, de még fél évre is folyamatosan emelkedő tendenciát mutat a megkérdezettek utazási kedve. A jelenlegi állás szerint a magyarok kétharmada belföldi úti célokat fog preferálni.

Az emberek utazási kedve tehát nagyon gyorsan regenerálódott, azzal együtt, hogy idén nem feltétlenül az élménykeresés lesz az elsődleges szempont az utazásoknál, hanem a biztonság. Egyrészt annak biztonsága, hogy a foglalás időpontját rugalmasan lehessen módosítani, ha bármi történik időközben. A legtöbb szálláshely egyébként arra készül, hogy ezt lehetővé tegye. Másrészt az egészségügyi szempontok is nagyon lényegesek az utazni vágyók számára.

Az is egyre inkább kirajzolódik a kutatások alapján, hogy a magyarok több mint 230 kilométer távolságra lesznek hajlandóak elutazni autóval idén nyáron, illetve a második fél évben.

A külföldi utazásokkal kapcsolatban egy erőteljes kivárás tapasztalható. A megkérdezettek 70%-a mérlegeli, hogy a meglátogatni kívánt külföldi desztinációban hogyan kezelték a vírushelyzetet, mekkora volt a fertőzöttek száma, mire számíthat egy magyar vendég, ha ott esetleg kórházba kerül, de mindent összevetve nő azoknak a száma, akik külföldi pihenést terveznek a vírushelyzet utáni fél évben.

Abban nincs változás, hogy melyik két országba szeretnének a legtöbben utazni a nyári időszakban: továbbra is Horvátország és Görögország a két legpreferáltabb úti cél.

A külföldiek magyarországi utazásra vonatkozó tervei természetesen a járványhelyzettől függenek – tette hozzá.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba több mint 1100 szállodától, 1700 panziótól és közel 28 ezer magánszálláshelytől érkező adatok alapján az MTÜ azt látja, hogy jelentős számú külföldi foglalás él továbbra is a nyári időszakra az országban.

Jelenleg azonban a legtöbb ország a belföldi turizmusban hisz, ezt tekinti a turizmus újraindító motorjának. Ezenkívül a küldőországokban és a fogadó országokban is lehetnek korlátozások a ki- és beutazásban, ez tehát egy távolabbi kérdéskör. Most a legfontosabb feladat a belföldi vendégek számára garantálni, hogy a pihenésük zavartalanul elkezdődhessen a járványhelyzet megszűnése után – hangsúlyozta Könnyid László.

Hallgasson bennünket!

A Turizmus.com rádióműsora csütörtökönként hallható a Trend FM-en, 17.15-18.00 között.

Ismétlés szombat délutánonként, a 17:30-as híreket követően.

A műsorvezető: Érczfalvi András, a Trend FM Monitor Délután műsorvezetője.
A műsort szerkeszti: Kenderesy Nadin, a Turizmus Kft. PR igazgatója (kenderesy.nadin@turizmus.com).