Korlátozásoktól mentes grandiózus fesztivált szerveznek augusztus 20. köré

Forrás: turizmus.com/MTI

 2021. augusztus 03. 16:19

Grandiózus, fesztiválszerű rendezvénysorozattal készülnek az idei augusztus 20-ai nemzeti ünnepre – jelentette be a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Parlament Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón.

A rendezvényen Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy az államalapítás ünnepét szeretnék olyan eseménnyé emelni, amely túlmutat a korábbi nemzeti ünnepeken. Tavaly a koronavírus-járvány nem tette lehetővé ezt a grandiózus tervet, azonban az idei ünnepet korlátozásoktól mentesen tervezik megrendezni, épp úgy, ahogy a szeptemberi Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Ezt a szándékot még a keddi napon kormányrendeletben fogják rögzíteni.

Az államtitkár ugyanakkor hozzátette: folyamatosan ülésezik a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs, követik a járványhelyzetet, így bármelyik pillanatban meg tudják hozni a szükséges intézkedéseket.

Kovács Zoltán kiemelte: a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek, az augusztus 19–22. közötti napokon 17 rendezvényhelyszínen több száz programnak lehet részese a közönség.

A kormány célja, hogy minél többen kapcsolódhassanak be az államalapító Szent István király napjának megünneplésébe.

A teljes ünnepi programsorozat megtalálható a szentistvannap2021.hu oldalon, ahol az MTÜ „Isten éltessen, Magyarország! – 2021” című kisfilmje is látható:

 

A rendezvény hagyományos elemei – zászlófelvonás, honvédségi légiparádé, tisztavatás – idén sem maradnak el, ezekkel egybekötve olyan katonai bemutató is lesz, amelyen az érdeklődők megbizonyosodhatnak a megújuló, erős Magyar Honvédség képességeiről – mondta Kovács Zoltán.

Továbbá Áder János köztársasági elnök ezen a napon adja át a Szent István-rendet, majd pedig átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, és több a koronavírus-járvány miatt elmaradt elismerést is.

Augusztus 20-án este az ünnepi programokat „Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják – fogalmazott az államtitkár.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta: az ünnepi programok célja az is, hogy megsegítsék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turisztikai ágazatot, az abból élő családokat.

A központi programok látogatói a budapesti szálláshelyeken, éttermekben, attrakcióknál tudják támogatni az ágazatot. A fővárosi szállásfoglalásoknál már most kiugrás tapasztalható az ünnepi hétre – tette hozzá.

Az ünnepi rendezvényeken több 10 ezren dolgoznak – emelte ki a kormányszóvivő, megjegyezve, országosan is kiemelkedő eredményeket lehet tapasztalni: a turizmus újkori történetében július 24-én regisztrálták a legtöbb vendégéjszakát, ezen a napon csaknem 150 ezren pihentek valamely magyarországi szálláshelyen.

Tóth Ferenc, az ünnepi tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az idei ünnepi tűzijátékot is augusztus 20-án 21 órakor kezdik el fellőni a Duna vízfelületéről. Érdekességként kiemelte, hogy minden felvonáshoz tartozik majd egy-egy meghatározó szín: a „vér és harc” például piros, a „magyarnak lenni” trikolor színekkel jelenik majd meg. A több mint félórás (34 perces) tűzijáték további vizuális és hangeffektekkel is kiegészül majd.

Idén a nagyobb rakétákat a Margit hídról és a Petőfi hídról, valamint 14 folyami bárkáról lövik majd fel. Ezeket a nagyobb uszályokat „gyöngysorszerűen” is összekapcsolják majd. Az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat is feldíszítik, innen lesz a görögtűz is – ismertette.

Tóth Ferenc kiemelte: a rakétákat többek között Spanyolországból, Portugáliából, Szlovéniából és Kínából importálták, s mind a mintegy 40 ezer darab rendelkezik a szükséges uniós tanúsítvánnyal. A tűzijátékot szükség esetén – például az időjárási helyzet miatt – azonnal le tudják állítani. Ezzel együtt félmilliárd forintos biztosítást is kötött a tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft.

A sajtótájékoztató második felében bejelentették a Magyarország tortája és a Szent István-napi kenyér versenyek eredményét is.