Veszélyhelyzet-vég, adócsökkentések, múzeumok és színházak nyitása

Forrás: MTI

 2020. június 04. 15:44

Június 16-át követően egy-két napon belül megszűnhet a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet. Ezt követően kinyithatnak a színházak, múzeumok, mozik és fürdők. A Citadellán új múzeum létesítéséről döntött a kormány.

A csütörtöki Kormányinfón több olyan kormányzati döntésről is beszámolt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, amely érinti a turisztikai vállalkozásokat is.

 

Adócsökkentések, 200 milliárdos önkormányzati hitelkeret

Az Országgyűlés adócsökkentésekről döntött. A szociális hozzájárulási adó július 1-jétől 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken, ezzel mérséklődik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás is szintén 15,5 százalékra, továbbá 12 százalékról 11 százalékra csökken a kisvállalati adókulcs – mondta a tárcavezető csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A kormány döntése nyomán a cégek akár teljes nyereségüket is félre tehetik társasági adó mentesen 4 éven belül megvalósuló magyarországi beruházásra, ha az nem haladja meg a 10 milliárd forintot.

Végleg eltörlik a vállalkozások adóelőleg-felöltési kötelezettségét, amely érvényes a helyi iparűzési adóra is. További intézkedés, hogy az egyéni vállalkozók a fejlesztési tartalék összegét az eddigi 50 százalék helyett a nyereség teljes összegéig leírhatják. A turizmusban év végéig érvényesek az adókedvezmények, amelyeket újabb járványhullám esetén ismét szélesebb körben bevezethetnek.

Kétszázmilliárd forintos, kedvezményes hitelkeretet nyit a kormány az önkormányzatoknak, a jövő évi költségvetésben pedig 18 százalékkal több forrás lesz az önkormányzatok számára.

 

Június második felében nyithatnak a múzeumok és a színházak

Gulyás Gergely elmondta, a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a  járványügyi készültség fenntartásról és a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Június 16-át követően egy-két napon belül megszűnhet a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet. Ezt követően a színházak, múzeumok, mozik és fürdők kinyithatnak.

A rendezvényekre vonatkozó korlátozás fennmarad. Az autós koncerteket generálisan azonnali hatállyal engedélyezik – közölte.

Gulyás Gergely a nyári idegenforgalmi kilátásokról szólva azt mondta, belföldi üdülőhelyeket felkeresni biztos, hogy érdemes, a külföldi utazásokra pedig azt javasolta, folyamatosan figyeljék az emberek a határokra vonatkozó szabályokat.

Magyarország minden olyan országgal, ahol a fertőzöttség mértéke szignifikánsan nem tér el a magyartól, a nyitás pártján áll – jelentette ki. Hozzátette: igyekeznek naprakész tájékoztatást arról, hová, hogyan lehet és érdemes utazni.

Azt mondta, reméli, minél előbb megszüntethető a Horvátországból hazatérők kötelező hatósági karanténja, de Horvátország komoly kockázatot vállalt azzal, hogy megnyitotta határait Olaszország felé. Ausztria, Csehország és Szlovákia sem nyitott meg Horvátország felé – jegyezte meg.

 

Új múzeum létesül a Citadellán

A kormány támogatja a trianoni békediktátum 100. évfordulója kapcsán, hogy a Citadellán a magyar szabadság múzeuma jöhessen létre. Mint Gulyás Gergely elmondta, ez reményeik szerint nemcsak a régóta romos épület megújítását teszi lehetővé, nemcsak egy méltó, a magyar szabadságküzdelmekre és megmaradásra emlékező múzeum létesítését jelenti, hanem a teljes megújítását a Gellért-hegynek.

A Gellért-hegy teljes megújítását eredményezheti a Citadellán létesülő új múzeum

Fotó:  123rf.com