Budapesten bezárnak a múzeumok és a színházak

Forrás: turizmus.com

 2020. március 12. 17:07

A Fővárosi Önkormányzat több intézkedést is bevezet csütörtöktől a koronavírus terjedésének megakadályozására. Ezek célja, hogy csökkentsék a nyomást a közösségi közlekedésen, valamint felfüggesztik a fővárosi kulturális intézmények működését.

A főváros három alapelv mentén hozott csütörtökön intézkedéseket: együttműködés, információ és felelősség. A kormányzati operatív törzzsel és a fővárosi cégekkel, a WHO-val és az ENSZ-szel kell együttműködni, minél több és pontosabb információt kell  megosztani a fővárosiakkal a koronavírus terjedését illetően, és konkrét cselekvési tervet kell kidolgozni, amelyben a megelőzésen van a hangsúly – írja a Városháza közleményében.

Karácsony Gergely főpolgármester Tüttő Kata (b) és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesekkel (j) bejelentik az újabb intézkedéseket

Fotó: Főpolgármesteri Hivatal

A fentiek szellemében a Fővárosi Önkormányzat az alábbi intézkedéseket vezette be csütörtöktől:

  1. A BKV járművein megszűnik az első ajtós felszállás, péntektől nem lehet jegyet váltani a gépkocsivezetőknél.

  2. A Fővárosi Önkormányzat azt javasolja a kormánynak, hogy a munkáltatókkal egyeztetve tegye rugalmasabbá a munkakezdés idejét a munkavállalóknak, hiszen a legnagyobb kockázatot a reggeli csúcsforgalom jelenti. A budapesti munkaadókat arra kérik, hogy biztosítsák a munkavállalók számára az otthoni munkavégzést. Abban az esetben, ha ez nem megoldható, tegyék ők is rugalmasabbá a munkakezdést.

  3. A főváros tájékoztatta a fővárosi fenntartású/üzemeltetésű színházak igazgatóit, hogy az előadásokat függesszék fel, a nézőszámra való tekintet nélkül, mindenhol. A Budapest által fenntartott mozikban szintén fel kell függeszteni az előadásokat, a múzeumok pedig nem fogadnak látogatókat. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is bezár.