Orbán Viktor célzott segítséget ígér a koronavírustól sújtott turizmusnak

Forrás: MTI

 2020. március 10. 14:51

Kormányzati segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek kedden, az MKIK gazdasági évnyitó fórumán.

A kormányfő szerint gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni. Azt kérte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától, hogy gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők "földközeli" visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken.
Nem makrogazdasági lépésekre, hanem célzott ágazati programokra lesz szükség – például a turizmusban –, és ezeknek a kormány megteremti a pénzügyi feltételeit – közölte a miniszterelnök, jelezve, hogy az idei és a jövő évi költségvetést is újra kell tervezni, sok milliárd eurónyi gazdaságélénkítő segítségnyújtásra lesz szükség, ami mindenkitől követel majd hozzájárulást.

Meg kell ugyanis oldani, hogy a gazdasági visszaesés ne a 2008-2009-eshez hasonló mértékű legyen, hanem legfeljebb akkora, hogy az EU-val szembeni gyorsasági előnyét – a legalább 2 százalékos növekedési többletét – Magyarország meg tudja őrizni – mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, világjárványra kell készülni, valamint arra, hogy a koronavírus elleni vakcina hiányából fakadó pszichológiai bizonytalanság nem fog elmúlni, és elsősorban ez az érzet, a kialakuló "védekező attitűd" befolyásolja a gazdasági tevékenységet.

A kormányfő szavai szerint Kínának is 5-6 hónapjába telt a vírus megfékezése, ami itt júliust jelent, vagyis "a turisztikai szezon idén kampó", fogalmazott, így komoly gazdasági visszaesésre kell számítania mindenkinek, akinek az emberek utazási kedvéhez van kötve a vállalkozása.

Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter az MKIK fórumán

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd