Koronavírus: uniós válságmenedzselésre lenne szükség

Forrás: turizmus.com

 2020. március 04. 15:34

Azonnali válságmenedzselést és célzott források megteremtését kérte a turisztikai szektor számára a koronavírus okozta károk enyhítésére Ujhelyi István, az Európai Parlament szakbizottságának turizmusért felelős alelnöke.

Ujhelyi István hivatalos levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez és Charles Michelhez, az Európai Tanács vezetőjéhez, hangsúlyozva: nincs lehetőség a késlekedésre, a turizmus több mint huszonötmillió embernek ad munkát és az európai GDP több mint tíz százalékát termeli meg.

„Csak az elmúlt nyolc hétben több mint kétmillió kínai turistát veszített az európai ágazat és már most milliós nagyságrendben tudunk olaszországi foglalás-lemondásokról is. A szigorítások és járattörlések miatt ez a száma ráadásul jóval magasabb lesz” – mondta Ujhelyi István.

A vírus okozta korlátozások miatt kisvállalkozások kerültek csődközelbe

Fotó: 123rf.com

Az európai politikus rámutatott a Bizottság és a Tanács elnökének írt levelében arra is, hogy az európai intézmények öt uniós biztos bevonásával már felállítottak egy döntéshozói csoportot, amelyben azonban a turizmus ügyét felügyelő Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos egyelőre  indokolatlanul nem kapott helyet.

Ujhelyi szerint a koronavírus okozta pánik és az azt övező gazdasági dominóhatás egyre nagyobb méreteket ölt, a turizmus ágazatban pedig felmérhetetlen károkat okoz. „Már most tudunk olyan kis- és középvállalkozásokról, családi vállalatokról, amelyek csődhelyzetbe kerültek a vírus miatti korlátozások miatt. A turisztikai szektor különösen sebezhető és a koronavírus egyik legnagyobb áldozata lehet, ha nem cselekszünk időben és felelősen” – mondta az EP-képviselő

A kialakult helyzetre leghatékonyabban és leggyorsabban egy átfogó, központi uniós válságkezelés tud megoldást nyújtani Ujhelyi szerint.