Kőrösi Csoma Sándor-díjak váltják fel a Pro Turismo-díjat

Forrás: turizmus.com

 2019. október 24. 11:47

Átalakították a turizmus legmagasabb szintű állami kitüntetését. Az idei évtől Kőrösi Csoma Sándor Nagydíj, Életműdíj és Talentum-díj adományozható a turizmusban végzett kiemelkedő szakmai teljesítmények elismeréseként.

A Magyar Közlöny 169. számában megjelent a miniszterelnök kabinetfőnökének – aki miniszterként a turizmus ágazatot felügyeli – 4/2019. (X. 17.) MK rendelete a Kőrösi Csoma Sándor-díjak adományozásának rendjéről.

A turizmus szakma eddigi legmagasabb állami kitüntetését, a Pro Turismo-díjat felváltó Kőrösi Csoma Sándor-díjakból háromféle adományozható – derül ki a rendeletből.

 

1. Kőrösi Csoma Sándor Nagydíj

A Nagydíj turisztikai tevékenység irányításában, tervezésében, szervezésében, a nemzetközi turisztikai kapcsolatok, illetve a társadalmi felelősségvállalás terén végzett példamutató és kiemelkedő tevékenység elismeréseként adományozható.

 

2. Kőrösi Csoma Sándor Életműdíj

Életműdíj adományozható turisztikai tevékenység irányításában, tervezésében, szervezésében, a nemzetközi turisztikai kapcsolatok terén végzett kiemelkedő teljesítmény elismeréseként annak a személynek, aki a 60. életévét betöltötte, és legalább 20 éve szolgálja tevékenyen a turizmus ágazatot.

 

3. Kőrösi Csoma Sándor Talentum-díj

A Talentum-díjat olyan, 30 év alatti személy kaphatja meg teljesítményének elismeréseként, aki a megelőző egy évben a turizmus fejlődésében meghatározó jelentőségű kreatív ötlet, innovatív fejlesztés vagy találmány létrehozásában közreműködött.

A Nagydíjat évente legfeljebb 6 szakember, az Életműdíjat és a Talentum-díjat 1-1 személy kaphatja meg.

Az elismerések adományozását a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, valamint a turisztikai és vendéglátóipari szakmai szervezetek kezdeményezhetik. A beérkezett javaslatokat a Kitüntetési Bizottság – melynek elnöke és tagjai a miniszter által felkért személyek – a jelölt szakmai teljesítményére vonatkozó adatok összesítésével rangsorolja, a miniszter ennek figyelembevételével dönt az elismerések adományozásáról.

Kőrösi-Csoma Sándorról, a nagy utazóról, nyelvtudósról, a tibetológia megalapítójáról nevezték el a turizmus legmagasabb állami kitüntetését

Fotó: Wikipedia

Az elismerés adományozására az MTÜ által évente megrendezésre kerülő Turizmus Summit gálaesemény – vagy annak megfelelő turisztikai gálaesemény – alkalmából kerül sor.

A rendelet szerint Kőrösi Csoma Sándor-díjat olyan személy is kaphat, akit korábban Pro Turismo-díjjal már kitüntettek.

A Kőrösi Csoma Sándor-díjakat első alkalommal október 28-án, a Turizmus Summiton adják át.

Kapcsolódó cikkek

Magyarország, WOW!

2018. október 16.