Közel 30 ezer fiatal vett részt az idei nyári diákmunkaprogramban

Forrás: MTI

 2020. szeptember 03. 13:07

A diákok szünidei munkavállalását támogató program keretében a turizmus-vendéglátás területén is dolgozott közel 3000 nappali tagozatos tanuló.

3 milliárd forintos keretösszeggel támogatta idén nyáron a kormány a diákok szünidei munkavállalását; a programban a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehettek részt júliusban és augusztusban.

"Az elmúlt időszakban mintegy 30 ezer magyar fiatal számára tettük lehetővé, hogy az iskolai szünetet hasznosan eltöltve, tisztességes fizetéssel és munkatapasztalattal gazdagodjon" – nyilatkozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A minisztérium csütörtöki közleménye szerint a tanulók a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhettek. Mindkét esetben legfeljebb két hónapra vállalhattak munkát, de míg előbbinél maximum napi 6 órában, utóbbinál már napi 8 órában is dolgozhattak.

A turizmusban és vendéglátásban legfeljebb két hónapig, akár napi nyolc órában vállalhattak munkát a fiatalok

Fotó: 123rf

Az önkormányzatok munkaviszonyban foglalkoztatták a diákokat, az állam pedig a munkabér mellett az azt terhelő szociális hozzájárulási adót is teljes egészében megtérítette a munkáltatóknak. Ennek megfelelően, napi 6 órás foglalkoztatás mellett, a szakképzettséget igénylő munkakörökben havonta bruttó 157 950 forintot, szakképzettséget nem igénylő munkakörök vállalásánál pedig bruttó 120 750 forintot kereshettek a tanulók. A mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott diákmunkát az állam szintén legfeljebb 2 hónapig támogatta 75 százalékban.

Bodó Sándor összegzése szerint 2020-ban az önkormányzati diákmunka dominált 26 500 fővel, a turizmus-vendéglátás területén közel 3000, míg a mezőgazdaság területén 450 diák dolgozott. A legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vettek részt a programban, valamint Békés és Hajdú-Bihar megyékben is sokakat foglalkoztattak.

A kétfajta alprogram számos lehetőséget nyitott meg a fiatalok előtt: idén 91 munkakörben (például irodai adminisztrátor, hivatalsegéd, felszolgáló, recepciós, kisállattenyésztő, gyümölcs- és zöldségfeldolgozó) dolgozhattak – emelte ki az államtitkár.