Közel egymilliárd forintot költöttek Budapesten a nemzetközi orvoskongresszus résztvevői

Forrás: turizmus.com

 2022. november 06. 16:51

Az European Society of Endodontology (ESE) Kongresszus résztvevői a konferencia alatt összesen 887 millió forintot költöttek a velük érkező rokonokkal, barátokkal együttvéve, amely megerősíti, hogy az üzleti utazók jelentősen többet költenek a szabadidős turistáknál.

Fontos siker a hazai konferencia és üzleti rendezvény szektor szereplői számára, hogy Magyarország adhatott otthont szeptember 7–10. között az Európai Endodontológiai Társaság (European Society of Endodontology) 1600 fős jubileumi kongresszusának. A Hungarian & Budapest Convention Bureau lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a pályázat sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy kezdeményezésére a fővárossal és a Budapest Brand Nonprofit Zrt.-vel kialakult együttműködés keretein belül a városba látogató kongresszus minden résztvevője számára tömegközlekedési bérletet tudtak biztosítanak a szervezők. Ez az egyedi ajánlat döntő jelentőségűnek bizonyult Prágával és Varsóval szemben, mivel az ESE számára a közlekedés kiemelt fontosságú kritérium volt a desztináció kiválasztásakor – írták.

A Hungarian & Budapest Convention Bureau és a GKI Gazdaságkutató közös hatásmérést készített a konferencia résztvevői körében, melyből kiderült, hogy a költések fele a szálláshelyeknél realizálódott, míg a fennmaradó 51% az éttermekben, bárokban, múzeumokban és boltokban került jellemzően elköltésre.

ese

 

Fotó: Hungarian Convention Bureau

A kutatásban résztvevők 44%-a több mint 100 eurót költött naponta mind a szállás, mind az egyéb költés kategóriában, míg nemzetiségek szerint az Izraelből, Svédországból és Franciaországból érkezőkre volt jellemző a legmagasabb költés.

A résztvevők átlagosan 2 fő kísérővel érkeztek a fővárosba – kollégáikat nem beleszámítva –, mely eredmény szintén arra enged következtetni, hogy az üzleti típusú rendezvények hatása túlnyúlik a résztvevők adatain.

A kérdőívre adott válaszokból az is kiderült, hogy a fővárost a legtöbb résztvevő nagyon alkalmasnak találja egy üzleti rendezvény színhelyének, amit az is alátámaszt, hogy a lebonyolított találkozók 60%-át sikeresnek értékelték.

ese

 

Fotó: Hungarian Convention Bureau

A turisztikai, szakági üzleti bevételek mellett az esemény legnagyobb hozzáadott értéke: tudományos jelentősége, a kutatásra, egyetemi képzésre gyakorolt ösztönző hatása és a szakterületen kialakult kapcsolatok erősítése.

Az őszi orvoskongresszus helyszíne a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ volt. Az ESE hivatalos szállodáiként a Continental Hotelt, a Courtyard by Marriott Budapest City Centert és az Ibis Styles Budapest Centert ajánlották ki a résztvevőknek, akik közül sokan saját maguk foglaltak szállást városszerte. Az esemény megnyitóját az Európa Hajón, a gálavacsorát pedig a Szépművészeti Múzeumban rendezték.

ese

A konferencia helyszíne a Hungexpo volt

Fotó: European Society of Endodontology

A közlemény szerint a Magyar Kongresszusi Iroda kezdetektől saját kutatási kapacitással dolgozik a speciális szakterület statisztikáinak, trendjeinek vizsgálata érdekében. Kiemelt célja a nemzetközi konferenciák és üzleti rendezvények gazdasági hatásának kimutatása, melyet a turizmusban használatos rendszerek nem mérnek, így az iroda stratégiai együttműködést kezdeményezett a GKI Gazdaságkutató Intézettel.