Közel száz ország turizmusa az idei World Travel Marketen

Forrás: turizmus.com

 2022. november 08. 14:40

November 7. és 9. között ismét London a világ turizmusának központja: a 43. World Travel Market (WTM) szakmai vásárra idén közel 100 országból érkeznek kiállítók, szakmai vásárlók pedig 141 országból és régióbó regisztráltak.

Bár az iparág az elmúlt években jelentős zavaroknak volt kitéve, és a WTM vagy elmaradt, vagy hibrid formában rendezték meg, most végre ismét személyesen találkozhatnak a turisztikai szakma szereplői, ezzel is bizonyítva az ágazat ellenálló képességét és erejét.

A WTM programjainak, beszélgetéseinek és szakmai networking lehetőségeinek célja, hogy inspirálják, oktassák és segítsék az utazási szakembereket, hogy egyedülálló, versenyképes és világszínvonalú utazási élményeket teremtsenek. Az idei konferencia díszvendége Szaúd-Arábia, így az eseményt Ahmed Al Khateeb turisztikai miniszter és az RX Global vezérigazgatója, Hugh Jones IV nyitották meg hivatalosan.

A részvevők 250 előadót hallgathatnak meg a konferencián, akik informatív és motivációs előadásokkal mutatják be a szakma jelenét és tekintenek az utazás jövője felé. A WTM főbb témái között szerepelnek az innovatív technológiák, a fenntartható utazás, illetve a szektorban tapasztalható globális munkaerőhiányra adható megoldások. Emellett bemutatják azt is, hogyan fejlődött és alakult át az ágazat az elmúlt két évben, hogy megfeleljen az új fogyasztói piac igényeinek. Mindezt az iparág (desztinációk, az utazási technológia, a légitársaságok, a vendéglátás, a felelős turizmus) vezetőitől hallhatják a résztvevők. A WTM London mellett megrendezik a Travel Tech-et is, mely az utazási és vendéglátóipari csúcstechnológiák rendezvénye.

wtm_2022

A WTM főbb témái közül kiemelkedik az innovatív technológia, a fenntartható utazás, illetve a szektorban tapasztalható globális munkaerőhiányra adható megoldások

Fotó: WTM

Az utazási ágazat kommunikációja kulcskérdés

A WTM egyik panelbeszélgetése arra mutatott rá, hogy az utazási és turisztikai ágazatnak jobban kell kommunikálnia a szakma globális értékeit ahhoz, hogy még nyereségesebbé váljon, és ezt a G20-ak (a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő szervezet - a szerk.) napirendjére kell tűznie. A szektor ugyanis világszerte a GDP jelentős részét adja, de vezetői szinten sajnálatosan alulreprezentált.

Paul Charles, a The PC Agency alapítója és vezérigazgatója szerint az iparágat jobban kellene képviselni miniszterelnöki és elnöki szinten is. "Az Egyesült Királyságban a turizmus 80 milliárd fontot tesz a gazdaságba. A szektor a globális GDP 10%-át teszi ki, és a G20-ak szintjén is kiemelkedő képviselőre van szüksége.”

A megfelelő kommunikáció hiánya szerinte a koronavírus alatt és az utána következő újrainduláskor is megfigyelhető volt, ez pedig többek között a nyári légi közlekedési káoszban csúcsosodott ki.

 

A fellendülés a vártnál tovább tarthat

A konferencián a WTM London Industry Report, az ágazat legfrissebb elemzését is bemutatták. Eszerint az iparág vezetőinek közel egyharmada nem számít arra, hogy az utazási ágazat 2024 előtt visszaáll a 2019-es szintre.

A mintegy 250 válaszadóból álló globális mintából kiderült, hogy a legtöbben arra számítanak, hogy a 2019-es eredményeket valamikor 2023 nyarán éri utol a szektor.

A válaszadók 24%-a úgy gondolja, hogy az adatok 2022 hátralévő részében és egész 2023-ban a 2019-es szint alatt maradnak, a teljes fellendülésre pedig 2024-ben számíthatunk. A kontinentális Európa a legpesszimistább, itt 40% várja 2024-re a visszaállást.

 

A megélhetési gondok meghiúsíthatják a nyaralási terveket

Egy másik kutatás azt mutatta be, hogy a felnőtt utazók kétharmada (66%) szerint a megélhetési költségek emelkedése minden bizonnyal negatív hatással lesz a 2023-as nyaralási terveikre, minden negyedik (27%) pedig az üzemanyagok árát nevezte meg a komolyabb aggodalomra okot adó tényezőnek. A koronavírus terjedése és a korlátozások már csak 20%-ot aggasztanak, az ukrajnai háború pedig 14%-ukat bizonytalanítja el.

 

Az emberek koronavírusosan is utaznak

A britek elsöprő többsége szerint az emberek ma már simán utaznak úgy is, hogy tudják, hogy fertőzöttek - derült ki egy másik felmérésből. A 2000 fő megkérdezésével készült felmérés szerint a válaszadók csaknem fele (46,4%) szerint az utazók Covid-fertőzéssel is elindulnak, további 41% szerint pedig “talán” elutaznak. Mindössze 6,3% mondta azt, hogy biztosan nem utaznak koronavírusosan az emberek. Ez azt jelenti, hogy tízből majdnem kilenc ember (87,4%) válaszolt igennel a kérdésre.

 

Magyar stand a WTM-en

A magyar kínálat idén egy 105 négyzetméteres, központi helyen jelent meg a WTM-en. A korábbi évek gyakorlata alapján az MTÜ idén is lehetőséget biztosított arra, hogy társkiállító partnerek is bemutatkozhassanak a rendezvényen.