Közönségszavazással egészül ki a Virágos Magyarország verseny

Forrás: turizmus.com

 2017. április 10. 17:13

Az MTÜ és a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny szervezői 2017-ben is meghirdetik az ország legtöbb lakosát megmozgató kezdeményezését.

A most induló programra a Magyar Turisztikai Ügynökség az Erzsébet téri #helloHungary installációnál virágosztással hívta fel a figyelmet.

A Virágos Magyarország verseny 1994 óta borítja virágba a fél országot: a legkisebb falvaktól a nagyvárosokig több száz település vesz részt benne, így mindösszesen évente közel hárommillió embert mozgat meg.

Guller Zoltán vezérigazgató az eseményen kiemelte: tavaly 285 település jelentkezett a versenyre, mely idén várhatóan 300-nál is több érdeklődőt vonz. A verseny azért különleges, mert miközben motiválja a helyi közösségek tagjait, hogy összefogjanak és közös munkával a lehető legszebbé tegyék a környezetüket. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a fenntartható fejlődés szempontjait érdemes következetesen alkalmazni – a zsűri ennek szellemében plusz pontot ad a településeknek minden fenntarthatóságot segítő tevékenységért, fejlesztési tervért.

Balról jobbra Bocsi Andrea, Tósoki Imre, Tihany polgármestere, Guler Zoltán, Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere és  Csemecz Attila, a Virágos Magyarország program elnöke

Fotó: MTÜ

Az ENSZ turisztikai szervezete 2017-et a fenntartható turizmus fejlesztésének nemzetközi évévé nyilvánította, és ehhez a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny is aktívan kapcsolódik.

Guller Zoltán arról is tájékoztatott, hogy ebben az évben több újítással is készülnek a szervezők. Elindult például a verseny saját közösségi médiaplatformja (facebook.com/viragosmagyarorszag, instagram.com/viragosmagyarorszag), hogy a vonzó, látványos posztok, a verseny és a pályázók híre minél több emberhez eljussanak.

Ezeken a felületeken folyamatosan követni lehet majd, hogy melyik település hol tart a készülésben, milyen kreatív, inspiráló ötleteket vetnek be környezetszépítő munkájuk során, hogyan dolgozik a zsűri.

Szintén újítás, hogy idén a megszokott díjak mellé a Magyar Turisztikai Ügynökség alapított egy újat is: „A legvirágosabb úti cél" kategória jelöltjeire bárki szavazhat majd a verseny Facebook-oldalán.

Kaposvár

A Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt projektként kezeli a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt, hiszen céljaik azonosak: a vonzóbb, kulturáltabb országkép kialakítása, az életminőség javítása a lehető legtöbb városban és faluban, a természeti és építészeti örökség megőrzése és gyarapítása, hosszútávon pedig a magyar turizmus és gazdaság erősítése.

A két fődíjas (egyik város, a másik falu kategóriában) a nemzetközi Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen is jó hírét viszi Magyarországnak, minden egyes évben: 2017-ben a tavalyi nyertesek, Kaposvár és Tihany vesznek majd részt a nívós megmérettetésen, akik az április 10-i sajtótájékoztatón mutatták be, miként készülnek fel a június 30-án érkező külföldi zsűri fogadására. Mindkét település nagyon izgalmas és példaértékű fejlesztési folyamatokat vázolt fel.

Az ügynökség hostessei eközben egy-egy szál tulipánt ajándékoznak a járókelőknek az Erzsébet téri Akvárium Klubnál található #helloHungary installációnál, hogy felhívják a figyelmet a verseny indulására.

Tihany

Az idei jelentkezések benyújtási határideje május 15., a jelentkezésre kizárólag az esemény weboldalán lesz lehetőség - hívta fel a figyelmet Bocsi Andrea, a verseny nemzeti koordinátora. Idén 5 kategóriában lehet indulni: kis falu, nagy falu, kis város, nagy város, budapesti kerület. A jelentkezés díjmentes, s bár a versenyre való felkészülés jár némi költséggel, a versenyzőket kárpótolja majd a Magyar Turisztikai Ügynökség nekik szentelt kiemelt marketingaktivitása. A díjkiosztóra novemberben kerül majd sor, ekkor derül ki, ki képviseli majd hazánkat jövőre a nemzetközi versenyben.

További információ:
viragosmagyarorszag.itthon.hu