Közösen az aktívabb Magyarországért

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. december 02. 16:40

Hogyan valósítható meg a fenntartható turizmus? Milyen módon érdemes kistérségi attrakciókat fejleszteni? Milyen jó nemzetközi példákból lehet tanulni? Többek között ezekkel a kérdésekkel várta a résztvevőket az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kétnapos konferenciája.

Az idén megalakult Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ november végén rendezte első nagyszabású szakmai találkozóját a budapesti Bálnában. A nagy érdeklődéssel kísért, telt házas konferencia a terület kínálatának és fejlesztéseinek feltérképezése mellett a kapcsolatépítésre, együttműködések kialakítására is fórumot biztosított.

Révész Máriusz a közös programcsomagok kialakításának fontosságát hangsúlyozta

Fotó: turizmus.com

Ez utóbbi azért fontos, mert „az aktív turizmus sikerének egyik kulcsa a térségi együttműködés, a közös programcsomagok kialakítása, ami Magyarországra még nem jellemző – hangsúlyozta köszöntőjében Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Ennek előmozdítására jött létre idén augusztusban az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.

A kormánybiztos számos elkészült, folyamatban lévő és a közeljövőben induló fejlesztésre is felhívta a figyelmet.

 

Komoly fejlesztések zajlanak

Kiemelte többek között, hogy 2010 óta több mint száz erdei szállást újítottak fel, 45 látogatóközpont és több kilátó épült vagy újult meg. A kisvasút-felújítási program második ütemére a következő három évben 12 milliárd forint jut, megindult 137 vízitúra-megállóhely fejlesztése, vízitúra-szervező applikáció készült, és négy helyszínen új vasalt utakat építettek ki.

Több helyen zajlanak sípálya fejlesztések, és rövidesen indul a Síeljünk itthon! kampány. Mint elmondta, a Velencei-tónál évente 170 ezren, a Balatonnál 120 ezren, a Tisza-tónál 57 ezren indulnak kerékpáros túrára. A kerékpáros fejlesztések része, hogy rövidesen e-bicikliket kapnak a nemzeti parkok, és tervbe vették bike parkok építését is.

A Görpark Programban és az Országos Futópálya-építési Programban tíz-tíz önkormányzat vesz részt, ezekre a kormány 245 millió, illetve 413 millió forintot biztosít – tette hozzá Révész Máriusz. A fejlesztésekről nemrégiben részletesen itt írtunk.

Az agrárminisztérium is fontos szerepet játszik a turizmusban

Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a most záruló EU-ciklusban több mint 40 milliárd forint jutott hazai és uniós forrásból a természeti értékek megőrzését és bemutatását célzó beruházásokra.

A minisztérium fennhatósága alá tartozó intézmények évente csaknem ötmillió látogatót fogadnak, ebből a nemzeti parkok 35 természetvédelmi látogatóközpontot, 187 tanösvényt, hét tájházat és négy arborétumot működtetnek. Az állami erdőgazdaságok kezelésében lévő mintegy egymillió hektáros területet évente 35 milliónyian látogatják.

Nagy István: az agrárminisztérium fennhatósága alá tartozó intézmények évente csaknem ötmillió látogatót fogadnak

Fotó: turizmus.com

Csak az erdőgazdaságok 4 milliárd forintot fordítanak a turisztikai infrastruktúra – például a 14 500 kilométernyi turistaút-hálózat – működtetésre és fenntartásra.

Nagy István hozzátette, hogy jelenleg 22,4 milliárd forint értékű beruházás áll előkészítés alatt, például a 2020-ig megvalósuló kisvasút-fejlesztések eredményeként összesen 117 kilométeres hálózat várja majd a látogatókat.

 

Baráth Gergely: nem pontszerű fejlesztésekre van szükség

„Küldetésünk összefogni az ország aktív és ökoturisztikai szolgáltatásait, fejlesztéseit, programjait” – mondta bemutatkozó előadásában Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója.

„Nemcsak a kiemelt turisztikai fejlesztési térségekkel foglalkozunk, azt szeretnénk, hogy mindenhol és mindenki számára elérhetővé váljanak a természetközeli aktivitási lehetőségek. Bár a kínálat bőséges, egységes információs bázis híján nehéz eligazodni az attrakciók között” – hangsúlyozta az igazgató.

Baráth Gergely: az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ mindig térségekben gondolkodik

Fotó: turizmus.com

Küldetésüknek nevezte, hogy összefogják és koordinálják az ország aktív és ökoturisztikai szolgáltatásait, illetve segítséget nyújtsanak a régiós programcsomagok összeállításában és azok kommunikálásában. A központ nem elkülönült, pontszerű fejlesztésekben, hanem mindig térségekben gondolkodik, figyelembe véve a későbbi fenntarthatóságot is.

„Célunk, hogy megkönnyítsük az úti cél kiválasztását, és komplex turisztikai csomagokat ajánljunk az érdeklődőknek, hogy a szállások mellett a túrázási, kerékpározási, evezési és egyéb kikapcsolódási lehetőségeket is könnyedén – lehetőség szerint egyetlen honlapon – megtalálják.

Végső soron azt szeretnénk, hogy a közreműködésünkkel növekedjen a természetjáró, a természetet óvó, környezettudatos emberek száma” – tette hozzá Baráth Gergely.

A konferencián többek között szó esett még a GINOP-pályázatok felhasználási tapasztalatairól; az európai kerékpáros turizmusban megfigyelhető tendenciákról; az aktív- és ökoturizmus térségi tervezési alapjairól európai perspektívából; a hazai nemzeti parkok és erdészetek turisztikai gyakorlatáról; Ausztria és Szlovénia sikeres aktív turisztikai gyakorlatáról; illetve a jól működő hazai együttműködési és fejlesztési programokról.

(A konferenciáról a Turizmus.com magazin jövő évi első számában részletesebben is beszámolunk.)