Kravátli került a Békebeli rendőr nyakába

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. január 15. 19:08

Az ünnepélyes nyakkendőkötés apropóját Horvátország 1992. január 15-ei nemzetközi elismerésének évfordulója és a 2020 első félévében betöltendő EU soros elnökségi tisztsége adta.

Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete és Varga Judit igazságügyi miniszter január 15-én ünnepélyes keretek között kötötték fel a horvát eredetű nyakkendőt, azaz kravátlit a budapesti Október 6. és Zrínyi utca sarkán álló szobor, a Békebeli rendőr nyakába.

Mladen Andrlić és Varga Judit felkötik a kravátlit a Békebeli rendőr nyakába

Fotó: turizmus.com / Révész Róbert

Rövid beszédében Mladen Andrlić elmondta, 2013-as uniós csatlakozása óta az ország először látja el ezt a fél évre szóló tisztséget. A horvát kormány Finnországtól veszi át a feladatot, és Németországnak adja tovább 2020 júliusában. A horvát kormány december végén véglegesítette „Erős Európa egy kihívásokkal teli világban” mottójú elnökség programját, amelyben az unió kiegyensúlyozott, fenntartható növekedésének elősegítését tűzte célul.

Varga Judit emlékeztetett arra, hogy kilenc évvel ezelőtt, 2011 első felében Magyarország szintén első alkalommal látta el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait. Hozzátette, Horvátország soros elnöksége Magyarország számára azért is előnyös, mert így ismét egy szomszédos, a bővítéspolitika folytatása, valamint a stabilitás és a biztonság mellett elkötelezett ország tölti be ezt a pozíciót.

Kapcsolódó cikkek

Jön a horvát Cro-kártya!

2019. december 19.