Kreatív turizmus Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2019. február 11. 10:04

A Turizmus Bulletin 2018/4-es számában megjelent tanulmány először rendszerezi és kategorizálja Budapest kreatív turisztikai kínálatát, majd részletesen bemutatja a szabadulószoba szolgáltatások kínálati piacát és a szabadulójátékok legfontosabb jellemzőit.

Az elmúlt évtizedben a városi turizmus kínálatában a hagyományos elemek mellett új, innovatív termékek jelentek meg. A kreatív turizmus különösen olyan desztinációk esetében fejlődik gyorsan, amelyek az élményszerzés és aktivitás új, alternatív formáit keresik és alkalmazzák. A kreatív turizmus egyik új fejlődési iránya a gamifikáció, amikor egy játék áll a turisztikai aktivitás középpontjában, és új vonzerőként ez szolgáltat emlékezetes élményeket a turisták számára. Napjainkban a kreatív turizmus és gamifikáció egyik nemzetközi szinten is legnépszerűbb szolgáltatása a szabadulószoba, amelynek európai meghonosításában a magyar szolgáltatók úttörő szerepet játszottak.

Nagy Adrienne, Petykó Csilla, Kiss Diána Dóra és Egedy Tamás tanulmányában longitudinális internetes weboldalelemzés, tartalomelemzés, terepbejárás és empirikus megfigyelések eredményein keresztül először rendszerezi és kategorizálja Budapest kreatív turisztikai kínálatát, majd részletesen bemutatja a szabadulószoba szolgáltatások kínálati piacát és a szabadulójátékok legfontosabb jellemzőit. A nemzetközi összehasonlítás és konkurenciaelemzés segítségével a budapesti szabadulószoba-piac nemzetközi versenyképességét és pozícióját elemzik.

Kép egy szabadulószobában

Fotó: Wikipedia

A kutatás egyik meghatározó eredménye a teljes budapesti szabadidős programkínálat kreatívés aktív elemeinek összegyűjtése, rendszerezése és kategorizálása. A budapesti turisztikai szolgáltatásokat hagyományos kínálati elemekre, Budapest nevével fémjelzett elemekre, valamint progresszív elemekre osztották fel. A szolgáltatások közül kiválasztották és részletesen bemutatták azt a szolgáltatástípust, amely a vizsgálatok alapján rendkívül dinamikusan fejlődött az elmúlt évtizedben: a szabadulószobákat. A szabadulószobák óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, számuk ugrásszerűen nőtt, a tematikák köre gyorsan bővült.

A részletes elemzések rámutattak arra, hogy Budapestnek valóban létezik olyan innovatív kínálata, amely egyrészt folyamatosan fejlődik, másrészt hozzájárul a főváros turisztikai kínálatának megújulásához. Fontos kiemelni azt a tényt is, hogyez a szolgáltatási kínálat az alternatív turizmus kínálatához tartozik, tehát a fővárosnak azokat a lehetőségeit bővíti, amelyek – illeszkedve a nemzetközitrendekhez – az egyéni igényeket elégítik ki. A kínálat elemzése, valamint a szolgáltatások egyes jellemzői megerősítették azt a feltételezést, miszerint a turisták egyre növekvő számban vannak jelen a szabadulószobák játékaiban részt vevők között.

A szabadulószobák fejlődésére jellemző, hogy a klasszikus, zárt terekben zajló játékok mellett megjelentek a második generációs játékok, amelyek a zárt térből kilépnek a városi helyszínekre, nyitott terekre. A szolgáltatás „virulenciáját” jelzi az alkalmazotttematikák sokszínűsége, a játékok változatosságaés a helyszínek széles kínálata, a szolgáltatás rugalmassága és mobilizálhatósága. A legtöbb szolgáltatással Budapesten és a Balaton partján találkozunk, emellett kiemelhetőka nagyvárosok (regionális centrumok és megyeszékhelyek). Nemzetközi összehasonlításban Budapest pozíciója kiemelkedő. Maga a szolgáltatás több európai nagyvárosba magyar közvetítéssel jutott el, így Budapest sok tekintetben lépéselőnnyel rendelkezik versenytársaival szemben. A kínálati piac azonban rendkívül dinamikusan bővül minden környező nagyvárosban.

A tanulmányt letöltheti IDE kattintva.

A Turizmus Bulletin 2018/4-es száma elérhető ITT.