Külön államtitkár felügyeli a turizmust Ausztria új csúcsminisztériumában

Forrás: turizmus.com

 2022. május 12. 15:31

Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai és agrárminiszter május 9-ei lemondása következtében kormányátalakításra került sor Ausztriában.

Az átalakítás során összevonják a munkaügyi és gazdasági tárcát, így létrejön – a sajtóban csak „szuperminisztériumként” emlegetett – Szövetségi Munkaügyi és Gazdasági Minisztérium – írja blogjában Kovács Balázs, turisztikai szakértő.

Van der Bellen szövetségi elnök május 11-én Susanne Kraus-Winkler asszonyt turisztikai államtitkárra nevezte ki, így a turizmus portfolió mostantól az újonnan megalakult csúcsminisztériumhoz tartozik. Az új államtitkár asszony nemzetközileg is ismert és elismert szereplője az ausztriai turisztikai életnek: az elmúlt több évtizedben szállodásként, a HOTREC elnökeként, valamint az osztrák gazdasági kamara szállodai tagozatának vezetőjének aktívan részt vett a turizmus és szabadidő-gazdaság ausztriai és európai keretfeltételeinek alakításában. Magyarországi szakmai rendezvényeken is többször tartott előadást, osztotta meg tapasztalatait a magyar kollegákkal. Kinevezését az ausztriai turisztikai szakmai szervezetek egyhangúlag üdvözölték.

Az osztrák parlament épülete Bécsben

Fotó: 123rf.com

Elisabeth Köstinger egyébként maga jelentette be távozását a május 9-ei bécsi sajtótájékoztatón. Az őt delegáló néppárt (ÖPV) kongresszusa előtt hozta meg döntését, amely alapján 13 aktív politikai év után válik meg a közélet élvonalától.

Sajtóinformációk szerint a miniszter idén ősztől a versenyszférában tervezi folytatni karrierjét. Utódjáról várhatóan a napokba dönt Karl Nehammer kancellár. Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszterként tagja volt Sebastian Kurz mindkét kormányának, illetve ugyanezt a portfoliót vitte Alexander Schallenberg és Karl Nehammer kancellársága idején is.

Minisztersége alatt fogadták el a „Turizmus Mesterterve” című dokumentumot, amely az ágazat új szemléletű stratégiai céljait tartalmazza, továbbá aktív szerepet vállat a koronavírus sújtotta turisztikai ágazat átfogó és széles körű támogatásokkal való helyreállításban.

Az elmúlt időszakban sikerült a felügyelete alá tartotó Österreich Werbung marketingbüdzséjét is jelentősen megnövelni.