Kulturális diplomatáknak tartott előadást a BFTK

Forrás: turizmus.com

 2018. július 03. 17:17

Július 3-án tartotta évi rendes nyári értekezletét a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciai Főosztálya. A 120 fő részvételével zajlott értekezletre meghívót kapott Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője is.

A délelőtti plenáris ülésen Vizi László kulturális diplomáciai főosztályvezető először Menczer Tamás államtitkárnak adta át a szót, aki bemutatta a kulturális diplomácia szerepét az általa felügyelt, „Magyarország nemzetközi megjelenítése” című portfolióban, illetve ismertette a szakterület tevékenységével kapcsolatos általános elvárásokat – olvasható a BFTK szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár – az új kormány megalakulásával összefüggésben – a struktúra részleges átalakítását ismertette. Elmondta, hogy elődje, Íjgyártó István államtitkár által megkezdett irányvonalat folytatják, új elemekkel kiegészítve.

Vendégelőadóként az ülésen részt vett Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, aki egyebek mellett a „soft diplomacy” jelentőségéről beszélt.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) mint Budapest hivatalos kulturális és turisztikai szervezetének ügyvezetője, előadásának apropója volt, hogy egyrészt megalakult a turizmusdiplomáciai főosztály a KKM-en belül, így a BFTK már korábban kapcsolatba került a külgazdasági attaséhálózattal, másrészt a BFTK kulturális és turisztikai muníciót kíván eljuttatni a diplomáciai hálózat minden lehetséges csatornáján, amelyet a diplomaták örömmel fogadnak és használnak.

Bán Teodóra kifejtette: a BFTK kulturális és turisztikai muníciót kíván eljuttatni a diplomáciai hálózat minden lehetséges csatornáján

Fotó: BFTK

A BFTK kulturális események szervezőjeként érzi, hogy a fesztiválok és más nagyrendezvények, magát a Budapest brandet és így az országmárkát is meghatározó attrakcióvá léptek elő az utóbbi időben. Budapest turisztikai számai is ezt támasztják alá. Így a kulturális diplomácia jelentősége is felértékelődött az ország láthatóságában: a nagy vizuális projektek, fesztiválok nemzetközi együttműködések során kialakított diplomáciát erősítő kapcsolatépítés is segíti az egyéb – politikai és gazdasági – külügyi kapcsolatokat.

Pap Mária, a BFTK turisztikai divízióvezetője bemutatta a külügyi hálózat számára összeállított szakmai támogató anyagokat (kiadványok, online felületek, B2B hírlevél, promóciós film, Budapest Card népszerűsítése és viszonteladói hálózatának bővítése), továbbá Budapest Főváros partnervárosi kapcsolatainak kulturális és turisztikai vonatkozásait, melyek tartalmi előállítója szintén a BFTK. A diplomaták egyúttal kézhez kapták a Budapest’s Finest – a BFTK prémium turisztikai és kulturális magazinja – legfrissebb, nyári példányát.

Az értekezlet további előadásokkal, illetve délután regionális szekcióülésekkel záródott.