Magyarország rendezi az Európa Tanács Kulturális Útvonalak éves szakértői fórumát

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. május 22. 18:07

Magyarország rendezi szeptember 25. és 27. között az Európa Tanács Kulturális Útvonalak 13. éves szakértői fórumát, tematikája a kulturális örökség, védelmének fontossága és szeretetének átadása a fiatalabb generációknak – közölte a szaktárca helyettes államtitkára.

Magyarországnak és Visegrádnak a programban bemutatott kulturális gazdagsága felkeltette az európai kulturális szakemberek érdeklődését, a fórum pedig további lehetőséget teremt majd arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar kulturális és turisztikai értékekre – emelte ki Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Reményét fejezte ki, hogy számos magyarországi kulturális és turisztikai célpont csatlakozik majd a programhoz, amely által Magyarország kulturális és turisztikai értékeire még nagyobb figyelem irányul majd Európán, illetve az Európa Tanács tagállamain belül.

Vincze Máté tájékoztatása szerint a nemzetközi konferenciára több mint 40 országból érkeznek majd a kulturális útvonalak képviselői, kormányzati tisztviselők, valamint a téma szakértői. A háromnapos rendezvény alatt a kulturális szakemberek tematikus szekciókban, kerekasztal-beszélgetések és munkacsoportok keretében járják körül az ifjúság, az innováció és a kultúraközvetítés családon belül betöltött szerepét, emellett szervezett kulturális programok is várják majd a fórum résztvevőit.

Az Európa Tanács 1987-ben indította el Kulturális Útvonalak programját, hogy az utazáson keresztül felhívja a figyelmet az egyes tagországok kulturális örökségéből összeadódó közös hagyomány fontosságára. Magyarország 2013-ban csatlakozott a Kulturális Útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodáshoz, ettől kezdve hazai szervezetek és intézmények is alapíthatnak (más tagországokkal együtt) új utakat és csatlakozhatnak a már meglevőkhöz. Hazánkból jelenleg 12 elismert útvonal viseli a Kulturális Útvonal címet.

 

A Mária út is bekerülhet az útvonalak közé

A Mária Út Közhasznú Egyesület pályázatot nyújt be az Európai Tanácshoz, hogy az Európai Kulturális Útvonalak közé bekerüljön a Mária út magyarországi és környező országokban lévő szakasza. A kormány úgy döntött, hogy 50 millió forinttal támogatja a kezdeményezést – ezt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára jelentette be ugyancsak szerdán.

A máriagyűdi kegytemplom

Fotó: MTÜ

A Mária út északról délre, keletről nyugatra szeli át Magyarországot, évente több tízezren teszik meg az út egyik vagy másik szakaszát, amelyek több zarándokhelyet is érintenek. Ezek a zarándokutak a fizikai kihívás mellett lelki feltöltődést is jelenteknek a túrázóknak, és más országokból is vonzanak turistákat – fogalmazott az államtitkár.

Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület alapító-elnöke elmondta, hogy a Mária út mintegy 2500 kilométer hosszú, három országban – Szlovákiában, Magyarországon és Romániában – alakultak önálló Mária út egyesületek, de megvan a kapcsolat az osztrákokkal is.

Nyolc ország részvételével megalakult a Mária Utak Európai Hálózata Szövetsége, amely arra pályázik hogy a Mária út európai kulturális útvonal legyen. A pályázat benyújtási határideje július 31., és az egyéves értékelési folyamat után 2025  májusában születik majd a döntés – mondta az egyesület alapító elnöke.