Külügyminisztérium: csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába

Forrás: turizmus.com

 2020. február 10. 16:00

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína egész területét a II., fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájába sorolta át február 10-én.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína egész területére nézve felhívja az utazók figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába.

Kína teljes Hupej tartományát a Külgazdasági és Külügyminisztérium már korábban az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta.

A Külügyminisztérium nem javasolja a kínai utazást

Fotó: 123rf.com

Tekintettel arra, hogy számos légitársaság függeszti fel a Kína különböző városaiba közlekedő járatait, az ott tartózkodó magyar állampolgároknak azt javasolják, hogy vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal (amelyikkel Kínába utaztak), illetve folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok, valamint egyéb elutazási lehetőségek állnak rendelkezésre, ha távozni kívánnak Kínából.

A járvány a bejelentés óta már Hupej tartományon kívül is megjelent, több mint 40 ezer főre becsülik a megbetegedéseket, és 909 halálesetről tudunk. A WHO jelzése szerint Thaiföldön 32, Vietnamban 14, Kambodzsában 1, Tajvanon 18, Szingapúrban 43, Japánban 156, Dél-Koreában 27, Malajziában 18, Indonéziában 3, Srí Lankán 1 (felgyógyult), a Fülöp-szigeteken 3, Indiában 3, a Maldív-szigeteken 1, Nepálban 1, Oroszországban 2, Belgiumban 1, az Egyesült Királyságban 8, Franciaországban 11, Németországban 14, Finnországban 1, Svédország 1, Olaszországban 3, Spanyolországban, a Kanári-szigeteken 1 és Pálma de Mallorcán 1, az Amerikai Egyesült Államokban 12, Ausztráliában 15, Kanadában 6, az Egyesült Arab Emírségekben 7 megbetegedést észleltek eddig, mind Vuhanból érkezett személyeknél.

A közleményben azt is megjegyzik, hogy a koronavírus terjedése jelenleg Kínában okozza a legnagyobb problémát, a globálisan regisztrált megbetegedések 99%-a Kínán belül van.

 

Ezek a legfertőzöttebb területek

Hupej tartomány és annak székhelye, Vuhan városa 2020. január 23. óta le van zárva, a tartományt és a várost elhagyni, oda belépni sem légi, sem szárazföldi úton nem lehet, így az oda tervezett utazást mindenképpen javasolják elhalasztani. A Kína egyéb területeire történő utazások során megfelelő körültekintést javasolnak.

Hupej tartomány mellett Kanton, Zhejiang és Henan tartományok számítanak a legfertőzöttebb területeknek, ezekben a tartományokban lépte át az igazoltan megfertőzöttek száma az 1000-et. Csungkingban 468, Pekingben 337, Sanghajban 299, Hongkongban pedig 36 esetet regisztráltak február 10-ig.

Nem zárható ki, hogy a következő hetekben a kínai hatóságok Hupej tartományon kívül egyéb városokban/területeken is utazási korlátozásokat fognak bevezetni. A tartományokon belüli menetrend szerinti távolsági közúti közlekedést már több helyen (pl.: Peking, Csungking) felfüggesztették, illetve néhány tartományban korlátozzák a nem illetékes rendszámú magánautók belépését.

Egyre több területen vezetnek be olyan részleges kijárási korlátozásokat, amelyek megszabják, hogy családonként hány fő és hány naponta hagyhatja el az otthonát. A tartományok közötti vonatközlekedést ugyan hivatalosan nem függesztették fel, de jelentősen lecsökkentették - több helyen napi 1-1 vonatpárra - a napi járatindításokat.

A repülőtereken és vasútállomásokon, illetve adott esetben a repülőgépen és a vonaton belül a testhőmérséklet-mérés tűrése kötelező. A repülővel érkező és induló utasokat a reptéri hatóságok egészségügyi nyilatkozat kitöltésére kötelezik, egyéb korlátozások azonban egyelőre nincsenek, azaz nincs szó a repterek és vasútállomások általános lezárásáról.

Egyes légitársaságok (British Airways, Lufthansa, Austrian Airlines, Air France, FinnAir, KLM, LOT, Qatar Airways stb.) felfüggesztették az összes kínai járataikat, míg egyéb légitársaságok kisebb-nagyobb mértékű korlátozásokat, pl. járatritkítást vezettek be. Lehetséges, hogy a következő napokban/hetekben további légitársaságok is hasonló lépésre szánják el magukat.

EZEN A LINKEN találja a Konzuli Szolgálat folyamatosan frissülő közleményét arról, hogy a világ többi országában mi a koronavírussal kapcsolatban az aktuális helyzet, és hol milyen rendkívüli intézkedéseket vezettek be.