Újabb front az Uber és AirBnb után: a lakáséttermek

Forrás: turizmus.com

 2018. május 30. 12:06

A szállodák és éttermek európai ernyőszervezete, a HOTREC az ételmegosztás és a lakáséttermek új jelenségéről és a fellépés szükségességéről beszél.

A jelenlegi működési rendszer egyre több aggodalmat okoz a gazdaságpolitika irányítóinak Európa-szerte, különösen a lakásmegosztások területén szerzett tapasztalatok miatt. A lakáséttermek a sharing economy avagy közösségi gazdaság újabb területe, ahol lépésre van szükség a fogyasztók és a hagyományos piaci szereplők védelme szempontjából is. A tanulmányban a HOTREC javaslatokat tesz a lehetséges megoldásokra.

Az elmúlt években elindultak olyan internetes oldalak, amelyek gyakorlatilag piacteret nyújtanak a lakáséttermek vendégeinek. A jelenség kezdi felkelteni a jogalkotók figyelmét is, miután a gyakorlat számos aggodalmat vet fel az élelmiszerbiztonság, az alkoholárusítás engedélye, a felelősségre vonhatóság, az adózás és a végrehajthatóság szempontjából.

Lakásétterem

Fotó: faninfo.hu

A tanulmánnyal a HOTREC öt kulcselemet vet fel a felelős és valóban együttműködő közösségi gazdaság elősegítésére a lakáséttermek szektorában. A szervezet sharing economy-ért felelős vezetője, Ramón Estalella elmondta: a HOTREC szerint a politikának hamarabb kell lépnie a lakáséttermekkel kapcsolatban, mint ahogy azt a lakásmegosztók esetében tette.

A HOTREC regisztrációhoz köttetné a lakáséttermek működését, a szervezet szerint ugyanolyan adózásnak kellene őket alávetni, mint a hagyományos éttermeket, az élelmiszerbiztonság területén legalább minimális követelményeknek meg kellene felelniük, és például tájékoztatást kellene adniuk az ételben található allergénekről. A szervezet szerint szükség lenne a hatóságok fokozott figyelmére, és hasonló felelősségbiztosításra, mint a hagyományos iparágban.