Lángos vagy gulyásleves?

Forrás: turizmus.com

 2017. július 21. 09:43

A hazai egyetemisták kedvenc, „magyar” fogása a lángos, míg a külföldieké a gulyásleves – derül ki a METU (Budapesti Metropolitan Egyetem) 250 hallgatójának megkérdezése alapján. Ebből a felmérésből idézünk néhány pontot.
A magyar vendégszeretetet a külföldi hallgatók ítélik meg kedvezőbben, azonban ők is csupán 3,5-ös átlagot adtak erre a kérdésre, míg a magyar diákok 3,3-as átlaggal értékelték honfitársaik viselkedését. A maximális pontszám 5 lett volna.

A magyar hallgatók szabadidejükben leginkább moziba járnak (84 százalék), de a koncertek és a fesztiválok is a legkedveltebb tevékenységek között szerepelnek. Az itt tanuló külföldi fiatalok több mint fele válaszolt úgy, hogy fesztiválokra jár legszívesebben, a sorban ezután náluk is a mozi és a koncertek következnek. Legkevésbé a tudományos előadások és irodalmi felolvasóestek mozgatják meg a válaszadókat.

 

A megunhatatlan lángos

Fotó: Femina

A zenei műfajok közül mind a magyar, mind a külföldi fiatalok a popot, illetve az R’n’B-t kedvelik leginkább, a második helyen pedig mindkét csoportban az elektronikus zene szerepel. A magyar egyetemisták körében a rap és hip-hop műfaj, az itt tanuló külföldieknél pedig a jazz és blues lett a „bronzérmes”.

A felmérés alapján a hazai hallgatók leginkább pubokban szórakoznak, külföldi társaik azonban inkább a zenés klubokat részesítik előnyben. Az itt tanuló külföldiek sokkal kevésbé kedvelik a romkocsmákat, mint a magyar diákok.

A kedvenc italokra ezúttal nem kérdeztek rá a felmérés készítői

Fotó: METU

 

Az itt tanuló külföldi hallgatók részletesen is beszámoltak arról, hogyan érzik magukat Magyarországon, mi a véleményük Budapestről és a kultúráról. A diákok többsége a pozitívumok között említette a kedvező árú és jól szervezett tömegközlekedést, Budapest lenyűgöző szépségét, a multikulturális környezetet, a közbiztonságot, a változatos kulturális programokat, valamint az egyetemi életet. A legnagyobb kihívásnak a magyar nyelvi környezet mindennapi nehézségeit, a saját pénznemük forintra átszámítását, illetve az otthonitól eltérő időjárást tartják.