Az Okos Turizmus Európai Fővárosa cím: last minute

Forrás: turizmus.com

 2018. június 15. 09:51

Hatszáznál is több európai város csatlakozhat június végéig azokhoz, amelyek első alkalommal mérkőznek meg a címért.

Az Európai Parlament kezdeményezésére az Európai Bizottság áprilisban hirdette meg a versenyt az Okos Turizmus Európai Fővárosa címért, hogy négy kategóriában feltárják az uniós települések képességeit, mint turisztikai desztinációk: a hozzáférhetőség, a fenntarthatóság, a kulturális örökség valamint a kreativitás és digitalizáció kategóriában.

A Bizottság ezzel a kezdeményezésével hozzá akar járulni a legjobb gyakorlatok megosztásához, és ösztönözni szeretné az innovatív, a befogadó, a kulturális diverzivitásra és fenntarthatóságra épülő turizmust az európai városokban.

Okos város

Fotó: turizmus.com

Miért kell a turizmusnak okossá és digitálissá válnia?

A turizmus az egész Európai Unió gazdaságát élénkíti, hozzájárul a foglalkoztatáshoz: az unió öt tagja a világ 10 legnépszerűbb turisztikai célpontja között van. Ahogy az unió egyre több és több turistát fogad, úgy van szükség az okos turisztikai gyakorlatok fejlesztésére és elterjesztésére. A turizmus hozzájárul a kulturális örökség védelméhez, miközben hozzájárul a gazdaság fenntartható növekedéséhez, a hozzáférhetőséghez és a digitális fejlődéshez.

A digitalizáció gyors fejlődése és az internethasználat bővülése az elmúlt évtizedben drasztikusan megváltoztatta az emberek utazási szokásait. Az unió lakosainak 40 százaléka az internetet használja úti céljainak kiválasztásakor, szállásfoglaláskor és egyéb, utazással kapcsolatos tevékenységének kiválasztásakor. Az innováció és az új információtechnológiák meghatározóvá váltak az európai turisztikai ágazat versenyképességében.

A döntőbe bekerülők listáját augusztus közepén teszik közzé a kezdeményezés honlapján.