Látogatórekord a Sirha Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2020. február 10. 08:53

Az előző rendezvénynél 12%-kal több, mintegy 24 ezer látogató volt kíváncsi a gasztronómia, az élelmiszeripar, a pék- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint a csomagolóipar újdonságaira a Hungexpón.

Idén már több mint 300 kiállító vonultatta fel termékeit, szolgáltatásait, innovációit. Közülük csaknem minden harmadik külföldről érkezett. Az is a fejlődést mutatja, hogy a két évvel ezelőttinél 12 százalékkal több látogató érkezett a szakkiállításra február 4–6. között - közölte a rendezvény szervezője, a Hungexpo Zrt.

Mintegy 24 ezer látogató kereste fel a rendezvényt

Fotó: Hungexpo

„A magyar gazdaság és benne az élelmiszeripar most azt a korszakát éli, amelyben egyre több vállalkozó elhiszi és megmutatja, hogy elérhet magasabb termékminőséget, piacra vezethet új terméket, bevezethet környezetbarát csomagolást, növelheti az élelmiszer biztonságot, megcélozhat új piacokat” – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Az innovatív megoldások előtérbe kerülését jelzi a Hungexpo Zrt. és a Trade magazin negyedik alkalommal megrendezett Sirha Budapest nemzetközi innovációs termékverseny sikere. Az idei megmérettetésre 39 pályázat érkezett, sőt idén először egy diákversenyt rendeztek, és egy különdíjat is megítélt a zsűri.

 

A kategóriák győztesei:

• Élelmiszer és ital: Ez a Világ Kft.

• Sütőipari és cukrászati termékek: Froneri International Limited

• Technológiák: GastroWare Hungary Kft.

• Szállodaipari termékek: Assa Abloy Hospitality

• Csomagolóipar és logisztika: Poly-Pack Kiskunhalas Kft.

• Különdíj technológiák kategóriában: SuperShop Kft.

• METRO Diákverseny: Spájz girls csapat

Közép-Európa legnagyobb élelmiszeripari és horeca szakkiállításának régiós eseménye az iparág innovációinak bemutatása mellett tapasztalatcsere, lehetőség arra, hogy a részvevők szakmai kapcsolatokat építsenek, megismerjék a legfrissebb iparági trendeket, és a legjobbak összemérjék tudásukat.

A Sirha Budapest a szakmai kapcsolatok építésére is lehetőséget ad

Fotó: Hungexpo

A Sirha Budapest 2020-ban olyan rangos programoknak adott otthont, mint a Bocuse d’Or magyar döntője, a Sirha Budapest Desszert Verseny, a Közétkeztetési Szakácsverseny, vagy a most először a rendezvényen zajló Jeunes Chefs Rôtisseurs, fiatal szakácsok versenyének hazai döntője.

 

A győztesek

Veres István, a Babel Budapest séfje nyerte el az első helyezést a Bocuse d’Or Hungary séfverseny döntőjén, így ő és Molnár Bence (commis) képviseli Magyarországot a tallinni európai döntőn májusban.

Az International Jeunes Chefs Rôtisseurs győztese Lendvai Levente, az Arany Kaviár sous chef-je lett. A nemzeti verseny első helyezettje jogot nyert arra, hogy induljon a Jeunes Chef Rôtisseurs 2020. évi világbajnokságon, idén szeptemberben, Párizsban.

A hetedik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) győztese a Hungast Pécs csapata lett.

A Sirha Budapest Desszert Verseny a kezdetek óta elengedhetetlen része a kiállításnak, szervezője Kolonics Zoltán, Magyarország egyik legelismertebb kreatív cukrásza. Ezúttal a Textúra étteremből érkező Tóth Viktória és Fekete Annamária bizonyult a legjobbnak.

A Desszert Verseny is sokakat érdekelt

Fotó: Hungexpo

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében a kiállításon rendezték a hagyományos Pataki János emlékversenyt. A felnőtteknek és tanulóknak szervezett megmérettetés részvevői tortadíszítés, cukrász artisztika és cukorvirág kompozíció kategóriákban mérték össze tudásukat.

Ugyancsak a cukrász ipartestület rendezte a Sirha Budapesten a Magyarország Tortája 2020. verseny élő zsűrizési körét. A zsűri döntése alapján a hat döntőbe jutott torta a Curiositas, a Fenséges Fügés Manna, a Hunyadi Krónikája, a Mákvirág, a Szegedi Boszorkány és a Tétényi Áfonyás Mandula.

 

Üzleti worskhop, a Jövő Áruháza és rapid meetingek

A kiállítással és versenyekkel egy időben a Sirha Budapest számos szakmai programnak adott otthont.

Sokan keresték fel a kiállítás egyik újdonságát, a Sirha Business Cafét, ahol a kávé mellett üzleti workshopok várták az érdeklődőket, a kiállítás minden napján más-más témában.

Ismét meg lehetett tekinteni a Jövő Áruházát

Fotó: Hungexpo

A Sirha Budapest fontos fóruma a nemzetközi kapcsolatépítésnek, melyet az Európai Unió egyetlen és egyben a világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózata, az Enterprise Europe Network, a PRIMOM Alapítvánnyal közösen megszervezett nemzetközi üzletember-találkozó eseményével támogatott 2020-ban is.

Igen sikeresnek bizonyultak az előzetes regisztrációhoz kötött félnapos üzleti rapid meetingek, amelyek célja az volt, hogy elősegítse az európai kis- és középvállalkozások nemzetközi kapcsolatainak bővítését a Sirha Budapesten. Az előzetes adatok szerint idén 128 résztvevő összesen 196 találkozót bonyolított le, melyből 108 volt nemzetközi relációjú.

 

Konferenciák, előadások

A Sirha Budapesten ezúttal is számos szakmai konferenciát, kerekasztalt rendeztek. Sikeres volt a Közétkeztetési Konferencia 2020, amelynek témái között fontos helyet foglalt el a fenntarthatóság, a gazdaságosság és a környezettudatos működés.

A csomagolóipar legjelentősebb felvevőpiaca az élelmiszeripar, és ez fordítva is igaz: utóbbi egyik legjelentősebb beszállítója a csomagolóipar. Éppen ezért a kiállítás egyik fontos eleme volt a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) „Csomagolóipar az élelmiszeripar szolgálatában – új követelmények és megoldások” című konferenciája.

Több rendezvény színesítette a Sirha Budapest programját

Fotó: Hungexpo

A Wessling Hungary Kft. szervezésében rendezték a kiállítás idején a Hogyan gyártsunk jobb élelmiszert? – Laboratóriumi vizsgálatok a finom, biztonságos és versenyképes termékekért című szakmai tanácskozást.

A Sirha Budapest kiemelt szakmai partnere a METRO Kereskedelmi Kft., kiemelt médiatámogatója a Trade magazin volt. A Hungexpo és szakmai partnerei legközelebb 2022 tavaszán rendezik meg a Sirha Budapest kiállítást.