Lefújták a március 15-i ünnepségeket

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. március 07. 22:08

A kormány elfogadta az operatív törzs ajánlását és lemondja a március 15-re tervezett központi ünnepséget a koronavírus fertőzésveszélye miatt. Így tett Budapest, Szeged és Székesfehérvár is.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség az ország legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek.

"Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-i múzeumkerti nagyünnepséget lemondja" – hangsúlyozták. Az önkormányzati ünnepségeknek, helyi rendezvényeknek országos kihatásuk nincs, ezért azokról a helyi rendezők döntenek – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ szombati közleményében.

Rendezvények nélküli ünneplésre kényszerül az ország több városa, köztük Szeged is

Fotó: Pixabay

A március 15-i városházi ünnepi rendezvényt nem tartják meg – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon. A főpolgármester azt írta, nincs fontosabb a budapestiek biztonságánál, egészségénél.

"Bízom benne, hogy mihamarabb sikerül legyűrni a járványveszélyt, és akkor pótolni tudjuk az elmaradt találkozást" – fogalmazott.

Az ellenzéki pártok is bejelentették, hogy idén nem tartják meg március 15-i ünnepi megemlékezéseiket.

 

Szegeden és Székesfehérváron sem ünnepelnek

A kormány és a főváros után a szegedi és a székesfehérvári önkormányzat is lemondja a március 15-i ünnepséget. A szegedi önkormányzat közleménye szerint a városban továbbra sem tud az önkormányzat arról, hogy a koronavírus megjelent volna, de a kormány döntése után, a szegediek védelme érdekben az önkormányzat is lemondja a helyi március 15-i ünnepséget és minden nyilvános rendezvényt.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az önkormányzat elfogadja az operatív törzs szakmai ajánlását és lemondja a helyi március 15-i városi ünnepséget az emberek biztonsága és a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. "Kérem továbbá, hogy a város minden hivatalos, iskolai és civil közössége mérlegelje ezen időszakban a nagyobb létszámú rendezvények megtartását" – írta.

 

Hét koronavírus-fertőzött Magyarországon

Az operatív törzs vasárnapi sajtójátékoztatóján Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője hangsúlyozta: Magyarországon még csak egyedi koronavírus-fertőzéses esetek vannak, a cél a csoportos megbetegedések megelőzése. Magyarországon 7 fertőzöttet tartanak nyilván: négy iráni, egy brit és két magyar állampolgárt.

Negatív lett a tesztjük, így péntek éjszaka kiengedték a kórházból azt a tizenöt japán turistát, akiket még csütörtökön vittek el a Kálvin térről, miután felmerült náluk a koronavírus gyanúja, írta meg az Index a japán NHK alapján. A Japánból érkezett diáklányok mindannyian köhögnek, de a kórház és a japán nagykövetség egybehangzó tájékoztatása alapján a tesztek egyiküknél sem mutatták ki a vírust.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára bejelentette, országos, fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzést rendeltek el annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat a kereskedőket, akik a koronavírus-veszélyen aggódó embereken nyerészkedni akarnak. Hangsúlyozta: az áruellátás folyamatos, nincs ok pánikra.